Recensie: Crown Lands – White Buffalo

 

Crown Lands - White Buffalo

Crown Lands – White Buffalo
Format: CD-EP / Label: Universal Music Canada Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

In 2020 debuteerde het Canadese powerhouse rock duo Crown Lands zeer overtuigend met hun ‘Crown Lands’ album. Een album waarop op een zeer overduidelijke wijze hun liefde voor het 70’s progrock geluid naar voren kwam.

Cody Bowles (zang, drums)  en Kevin Comeau (gitaar, bas, keyboards) komen nu, samen met producer David Bottrill (o.a. Tool, Rush en Peter Gabriel), met een EP op de proppen waarop in vier nummers voortgeborduurd wordt op het 70’s prog geluid.

En je kunt absoluut niet om het geluid van Rush heen, al was het alleen maar door het krachtige hoge stemgeluid van Cody Bowles, dat meer dan eens aan Geddy Lee doet denken.

De EP opent instrumentaal met het lange Inner Light. Het nummer opent mysterieus op een Oosterse wijze en ontwikkelt zich langzaam tot een mix van de akoestische kant van Led Zeppelin en Indiase muziek. Uiteindelijk ontaardt het nummer in stevige progrock met flinke King Crimson invloeden, hetgeen dus inhoudt dat er de nodige ingenieuze breaks in het nummer voorkomen.

White Buffalo is daarna een hoekig pompende rocker met een flink Rush gehalte en een krachtig rockend refrein.

The Witching Hour (Electric Witch) opent met een melancholisch tokkelende gitaar en gaat al snel over in log riffende progrock a la Rush/Led Zeppelin met een stomend rockend overgang en het nodige gierende gitaarwerk.

The Oracle opent als een warme Styx achtige ballad met Robert Plant-achtige zang en een log progrockende voortzetting.

Rush fans hoeven absoluut niet langer te treuren om het heengaan van hun favoriete band. Ze kunnen hun oor (oren) voortaan lekker laten verwennen door de prog van Crown Lands!

Tracks:
01. Inner Light
02. White Buffalo
03. The Witching Hour (Electric Witch)
04. The Oracle

Website: https://crownlandsmusic.com