Recensie: Vince Esquire – Polyphonic

 

Vince Esquire - Polyphonic

Vince Esquire – Polyphonic
Format: CD / Label: Luktown Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

‘Polyphonic’ is het tweede album, na ‘First Offense’, van gitarist en ukelele speler Vince Esquire uit Wailuku, Hawaii. Naast leider van zijn eigen Vince Esquire Band is Vince ook lid van de band Kanekoa waarin zijn ukelele de hoofdrol speelt.

Op dit album is de ukelele (gelukkig?) nergens te vinden. Vince laat op de meeste nummers zijn elektrische gitaar hard schroeien en brullen, bijgestaan door producer Dave Cochran (bas, ritmegitaar, keyboards, saxofoon), Josh Greenbaum (drums), de legendarische trombonist Fred Wesley (James Brown, the J.B.’s) en Rudy Esquer (saxofoon).

In bijna de helft van de nummers op dit album speelt het harde bluesrock geluid de hoofdrol.

Zo opent het album met het funky schroeiende Time Standing Still met Fred Wesley in een glansrol op zijn funky trombone. Vince soleert messcherp en vooral hard.

Ook Break The Barrier is een bluesrocker van het logge groovende soort. Een nummer met een zwaar donker funky geluid waarin Vince’s hard bijtende gitaar prima past. Higher Level is wederom een broeierig donkere bluesrocker met Vince’s snijdende gitaar in de hoofdrol.

Het rauwe bluesrock geluid wordt in een aantal nummers aan de kant geschoven en maakt plaats voor een meer popgericht geluid. The Little Things is een stemmige ballad, die tegen het RnB geluid aan leunt. Ook Better Days is een ballad, compleet met strijkers, die in de intieme pop hoek geparkeerd kan worden.

In Maybe I’m Crazy gaat Vince meer de rockkant van een Lenny Kravitz op en Somebody To Love is een warm soulvol groovend nummer waar Vince zijn brandende gitaar doorheen laat scheuren.

Het tweede album van Vince Esquire overtuigt niet helemaal door de tweedeling van bluesrock en pop.

Tracks:
01. Time Standing Still
02. Break The Barrier
03. To The Fullest
04. Higher Level
05. Little Things Intro
06. The Little Things
07. Maybe I’m Crazy
08. Somebody To Love
09. Better Days
10. V (Outro)

Website: https://vinceesquire.com/