Crooked Eye Tommy – Hot Coffee And Pain
Format: CD / Label: Blue Heart Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

De gitaarspelende broers Tommy en Paddy Marsh uit Californië vormen de band Crooked Eyed Tommysamen met Jimmy Calire (Hammond B3), Samuel Corea (bas), Charlie McClure (drums) en Craig Williams (saxofoon).

Zij houden zich bezig met bluesrock en wel bluesrock van het lome funky soort waarin het soulgehalte continu hoog is.

Hun nieuwe album heeft Jason Mariani (bekend van zijn werk met Joe Bonamassa en Robben Ford) als engineer en opent veelbelovend met een cover van het Son House nummer Death Letter Blues, dat een loom pompende uitvoering krijgt met priemend gitaarwerk van beide broers en luie funky ondersteuning van de ritmesectie.
Sitting In The Driveway is daarna een broeierige slowblues met bijpassend broeierig schurende gitaarwerk. De soul komt aan bod in het soulvol swingende Hot Coffee And Pain, dat qua melodie lichte “Security” (Etta James) trekjes heeft. Een Robert Cray-achtig soulbluesnummer waarin de blazers een voorname rol spelen.
Vervolgens is Twist The Sky een ingetogen groovend funky bluesnummer met gruizig riffende gitaren en een zeer soulvol klinkend Hammond B3 orgel.
Daarna is het weer tijd voor nog een weelderig zwevend oulbluenummer en wel Baby Where You’ve Been. Een heerlijk intiem nummer gastzangeres Teresa James. In het stuwende en funky Angel Of Mercy worden op ingeieuze wijze Grateful Dead’s “Mr. Charlie” en een Jonny Lang nummer met elkaar verweven.
The Time It Takes To Live is een gruizige lome shuffle met soulvolle zang van de beide broers en schurend gitaarwerk. The Big House is een eerbetoon aan the Allman Brothers Band en is vernoemd naar de voormalige woning van de Allman Brothers, dat nu trouwens het Allman Brothers museum huisvest. Een instrumental die de klasse van the Allmans op een akelig dichte wijze benadert door het magnifieke spel van de broers.

De afsluiter, Sonny Landreth’s Congo Square krijgt een passend funky pompende uitvoering met wederom stuwende blazers.

Dit album van Crooked Eye Tommy is verplichte kost voor de liefhebbers van het betere bluesrock gitaarwerk!

Tracklist:
01. Death Letter Blues
02. Sitting In The Driveway
03. Hot Coffee And Oain
04. Twist The Sky
05. Baby Where You Been!
06. Angel Of Mercy
07. The Time It Takes To Live
08. The Big House
09. Congo Square

Website: Crooked Eye Tommy