Motorpsycho – The All Is One
Format: CD – LP – Digital / Label: Stickman Records – Rune Grammophon    
Release: 2020

Tekst: Paul Op den Kamp

Vanaf vandaag (28 augustus) ligt het nieuwe album van Motorpsycho in de winkel. Het was eigenlijk de bedoeling om het album uit te brengen in het voorjaar. Maar ook voor de Noorse band betekende Covid-19 een totale omwenteling van de planning. Een paar maanden uitstel verder maar nu kan ‘The All Is One’ aan de wereld worden getoond.

Ergens wel ironisch hoezeer de muzikale inhoud juist past bij de rommelige dagen van nu. De zinderende draaikolk van rock, jazz en postrock als de verbeelding voor de onrust en weerstand die leeft in de maatschappij. Juist op het moment dat er meer weerstand komt tegen de diverse maatregelen die regeringen hebben afgekondigd om het virus te beteugelen vormt het een album de muzikale duiding.

Of zoals de band op hun website schrijft: ‘These songs have no thematic through-line, but they all sort of fit into the conceptual continuity that our last few albums seem to have been a part of. They all seem to have dealt with living in a much more polarized society than before, and with the loss of faith in democracy and in civic institutions that the countries of the world all seem to be going through’.

Voor iedereen die juist even wil verdwijnen in de muziek om te genieten los van enige thematische inhoud is het heerlijk verdwalen. In de verschillende lagen ontwaar je diverse invloeden. Het gotische van The Cure, Joy Division of Siouxsie and The Banshees. De psychedelische warrigheid van Pink Floyd. Op een of andere manier doet de manier waarop de liedjes steeds uit waaieren naar een andere sfeer ook denken aan Mike Oldfield.

Bedoeld of onbedoeld, het album vormt de begeleiding bij deze dagen van virus, verkiezing en verwarring. In ieder geval is het een ijzersterke soundtrack. Een van die albums die nu al een plek verdiend in de eindejaarlijstjes.

Tracklist:
CD1:
01. The All is One
02. The Same Old Rock (One Must Imagine Sisyphus Happy)
03. The Magpie
04. Delusion (The Reign of Humbug)
05. N.O.X. [Part 1] (Circles Around the Sun [Part 1])
06. N.O.X. [Part 2] (Ouroboros)
07. N.O.X. [Part 3] (Ascension (Strange loop))

CD2:
01. N.O.X. [Part 4] (Night of Pan)
02. N.O.X. [Part 5] (Circles around the sun [Part 2])
03. A Little Light
04. Dreams of Fancy
05. The Dowser
06. Like Chrome

Website: Motorpsycho