Creek – The Deep
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Creek
Release: 2019

Tekst: Peter Marinus

Voor een potje lekkere rauwe, harde rock is er altijd wel een Australische band voorhanden. Ook nu weer met de band Creek uit Melbourne. Een band, die bestaat uit Dylan Breshears (zang, gitaar), Mason Davis (drums), Matt Ivancic (gitaar, slidegitaar) en Declan Stewart (bas).

We hebben hier te maken met een behoorlijk veelzijdige band, die zijn klassiekers uit de rockgeschiedenis goed kent.

In de nummers op hun debuutalbum zit altijd wel een bluesy geluid, de ene keer aangelengd met funk en de andere keer met wat psychedelische klanken.

De opener She Sees Red is bijvoorbeeld een funky rocker met een gejaagde “Green Manalishi”-achtige melodie met gemeen bijtend gitaarwerk en een tegen de bombast (lees: the Darkness, Muse) aanleunende massieve geluidsmuur.
Daarna gaat Peasant meer de funky kant op, voorzien van een bluesy en snijdende slidegitaar. In Meteors With Wings gaat de band de kant op van the Black Crowes maar dan wel the Black Crowes met een enorme bos rode pepers in hun achterste met een stuwend, rauw en funky resultaat.
Na een brommende intro met raspende gitaren (Sirens) opent het logge en donkere The Deep. Een nummer, dat qua donkerheid van Black Sabbath gesnoept heeft. Het nummer sleept zich aan de hand van de hard huilende slidegitaar krachtig voort. Halverwege wordt er gas gegeven en rockt de band er weer onstuimig op los.
Made Of  is vervolgens een sprankelend zwevend psychedelisch nummer met luie dromerige zang. Gevolgd door de onstuimge boogie Place To Call Home dat bij vlagen zowel een Southern Rock als een Thin Lizzy geluid laat horen.
In de hoekige rocker Too Drunk lijken “Wang Dang Doodle” (in een opgevoerde versie) en “Black Betty” (Ram Jam) met elkaar gemengd te zijn met een pompend bluesy resultaat en een ware noise gitaar explosie. De soulvolle rocker If You Mean To Find Love (Look Through My Window) heeft daarna, al funky groovend, weer een hoog Black Crowes gehalte.
In de afsluiter Will lijkt Peter Green weer helemaal teruggekeerd in een intiem sprankelend nummer waarin uiteraard ook harder rockende gedeeltes aanwezig zijn.

Dit (volledige) album van Creek is zeer zeker aan te raden aan de liefhebbers van onstuimige rauve, bluesy, rock!

Tracklist:
01. She Sees Red
02. Peasant
03. Meteors With Wings
04. Sirens
05. The Deep
06. Made Of
07. Place To Call Home
08. Too Drunk
09. If You Mean To Find Love (Look Through My Window)
10. Will

Website: Creek