Chip Taylor – In Sympathy Of A Heartbreak
Format: CD – Digital / Label: Train Wreck Records
Release: 2020

Tekst: Gerrit Schinkel

Chip Taylor is op 21 maart 1940 geboren al James Wesley Voight in Yonkers (New York). De Amerikaanse singer-songwriter-gitarist hoopt dus volgende maand 80 jaar te worden. Hij schrijft grote hits als Wild Thing (Troggs), Angel Of The Morning (Merrilee Rush, PP Arnold), I Can’t Let Go (The Hollies), Try (Janis Joplin) en Son Of a Rotten Gambler (Ann Murray, The Hollies, Emmylou Harris).

Vanaf 1971 begint Taylor zelf platen uit te brengen en die carrière duurt, met een onderbreking in de jaren ‘80 en ‘90 toen hij professional gokker was, tot op de dag van vandaag voort. Taylor wordt 2016 opgenomen in de Songwriters Hall of Fame in New York City.

Begin dit jaar verscheen er van hem weer een nieuw album. Dit album, ‘In Sympathy Of A Heartbreak’, is de opvolger van het vorig jaar verschenen ‘Whiskey Salesman 1958’ en is opgenomen in Athletic Sound in Halden, Noorwegen, de studio van producer Kai Andersen (Dr. Kai).

Op ‘In Sympathy Of A Heartbreak’ staan elf nieuwe liedjes. Allemaal zelf geschreven m.u.v. het korte Thank You For The Offer, dat hij samen schreef met de Canadese singer-songwriter-violiste-gitariste Kendel Carson, met wie Taylor meerdere albums heeft opgenomen en ook heeft getourd. Taylor wordt ook nu weer begeleid door de Noorse multi-instrumentalist en producer Gøran Grini.

De liedjes op het album zijn vrijwel zonder uitzondering allemaal intiem, ingetogen en rustig. De soms breekbare stem van Taylor, zoals in het titelnummer In Sympathy Of a Heartbreak, Together We’re Not Much en Bad Bus Ride doet me denken aan de stem van Johnny Cash op zijn American Recordings.
Ook de geest van Leonard Cohen waart in meerdere songs rond. De typische fluisterzang van Taylor is te horen in o.a. Mantra For Rest. Als begeleider toont Giri zijn klasse op uiteenlopende instrumenten (piano, pumporgan, bas, mellotron, elektrische gitaar, percussie, piano, autoharp, optigan, marxophone, harmochord en celeste).
Vooral zijn pianospel in nummers als He’s a Magician en Senseless is flonkerend. In Little Girl In Blue krijgt Taylor vocale assistentie van de Noorse zangeres Hege Brynildsen. Een van de hoogtepunten is Newfoundland.

Conclusie:
Met ‘In Sympathy Of A Heartbreak’ heeft Chip Taylor weer een vertrouwd mooi album het licht doen zien. Liefhebbers van intieme, ingetogen en tijdloze Americana, die tevens van Johnny Cash en Leonard Cohen houden, worden ruim een half uur op hun wenken bediend.

Tracks:
01. In Sympathy Of a Heartbreak
02. Together We’re Not Much
03. I love You Anyway
04. It’s Hard To Sing This Song
05. He’s a Magician
06. Thank You For The Offer
07. Bad Bus Ride
08. Little Girl in Blue
09. Newfoundland
10. Senseless
11. Mantra For Rest

Website: Chip Taylor

Nederlandse tour:
Apr 20, 2020         Eindhoven – Mijnheer Frits
Apr 21, 2020         Den Bosch – Blue Room 
Apr 23, 2020         Utrecht – Tivoli/Vredenburg
Apr 24, 2020         Borger – Van Slag
Apr 26, 2020         Aalsmeer – De Oude Veiling