+Cold Chisel - Blood Moon (2019)

Cold Chisel – Blood Moon
Format: Deluxe CD (with bonus DVD), standard CD, Blood Moon-coloured vinyl, an extremely limited Cassette! – Digital
Label: Universal Music Australia
Release: 2019

Tekst: Peter Marinus

Na 7 jaar verschijnt er weer een Cold Chisel album! Deze legendarische Australische formatie is dus weer bijeengekomen en blijkt geen spat veranderd te zijn! Nog steeds speelt de band “kroegenrock voor Jan Modaal”, zoals ze het zelf noemen. En dan moet je dus denken aan energieke rock, met een altijd aanwezig bluesy ondertoon.
De band bestaat momenteel uit Jimmy Barnes (zang), Don Walker (toetsen), Ian Moss (gitaar, zang), Phil Small (bas) en Charley Drayton (drums).

Dit nieuwe album van Cold Chisel veroverde in no-time de eerste plaats van de Australische hitlijsten en ik snap wel waarom. Het geluid van de band is namelijk nog steeds zeer rauw en energiek en de band is nog steeds in staat om aanstekelijke nummers te schrijven.

Zoals de recht voor z’n raap rocker Getting The Band Back Together, de single, die het album opent. Een rocker waarin de bluesy ondertoon goed te horen is. De zang wordt hier verdeeld tussen Jimmy en Ian. Een zeer aanstekelijk “riff rock” nummer met een prima snijdende gitaarsolo van Ian Moss. Land Of Hope is daarna een traag dreunend nummer, dat geopend wordt door de donkere pianoklanken van Don Walker. Jimmy Barnes bewijst nog steeds dezelfde rauwe soulstem te hebben als voorheen.
Na een “scheurende auto” intro van Ian Moss opent de pompende rocker Drive. Een nummer in de vertrouwde energieke Cold Chisel stijl. Jimmy is in vocale topvorm in de ballad The Killing Time waarin de slidegitaar van Ian Moss voor een bluesy geluid zorgt. Een nummer, dat vergelijkbaar is met het betere balladwerk van Whitesnake. I Hit The Wall is een loom voortswingende bluesy shuffle met fraai sprankelend pianospel van Don Walker.
Boundary Street klinkt al even lui met een jazzy geluid, bluesy pianowerk en de intense soulzang van Jimmy. Het nummer vertoont wat overeenkomsten met “Minnie The Moocher”. Buried Treasure werd door Charley Drayton geschreven en is een midtempo funky rocker waarin Jimmy en Ian de zang netjes verdelen. Accident Prone is een nummer dat uit het solorepertoire van toetsenist Don Walker komt en is een ontspannen swingend nummer met priemend en twangend gitaarwerk van Ian Moss. Ook Someday heeft een opgewekt ontspannen geluid. Een soulvol nummer dat iets meer richting de popkant trekt.
De afsluiter van het album, You Are So Beautiful, wordt gezongen door Ian Moss. Hij blijkt een Glenn Frey-achtige stem te hebben in deze verzorgde rockpomper.

Cold Chisel blijkt nog steeds in topvorm te verkeren met dit prima nieuwe album. Het lijkt mij nu toch wel eens tijd om deze band naar ons land te halen!

Tracklist:
01. Getting The Band Back Together
02. Land Of Hope
03. Drive
04. The Killing Time
05. I Hit The Wall
06. Boundary Street
07. Buried Treasure
08. Accident Prone
09. Someday
10. You Are So Beautiful

Website: Cold Chisel