+Lizanne Knott - Bones and Gravity

Lizanne Knott – Bones And Gravity
Format: CD – Digital / Label: Eigen Beheer
Release: 2019

Tekst: Peter Marinus

Met haar zesde album laat singer-songwriter Lizanne Knott uit Pennsylvania de luisteraar voor een groot deel toe in haar gevoelsleven. Dit persoonlijke album gaat over allerlei ervaringen uit het best wel moeilijke leven van Lizanne, die te maken had met een behoorlijk problematische jeugd waarin ze al op een erg vroege leeftijd aan haar lot werd overgelaten. Een logisch gevolg zijn de gevoelens van verdriet, boosheid en onzekerheid die op dit album opduiken.

Zo gaat Walk Away over het verbreken van een relatie. Een zeer intiem schuifelend nummer waarin Springsteen invloeden vermengd zijn met een Sheryl Crow-achtig geluid. Lizanne’s stem klinkt breekbaar met een heel licht raspend geluid.
Keep Me Alive handelt over de wanhopige zoektocht naar iets om te kunnen overleven. Een loom deinend nummer met een diepe emotionele, wanhopige lading met fraai intiem gitaarwerk van Ross Bellenoit en producer Glenn Barratt.
In het titelnummer, Bones And Gravity, waarschuwt Lizanne dat je er niet van uit moet gaan dat iemand, die je liefhebt, er voor eeuwig zal zijn. De cello van Michael Ronstadt zorgt voor een extra emotionele lading, samen met de zware baritongitaar van Tom Hampton. Lizanne voelt zich in Caroline totaal onzichtbaar voor een iemand, die zij liefheeft. Een melancholiek, zacht tokkelende ballad. Bitterheid en wrok voeren de boventoon in Lay Him Down. Een nummer over een slecht persoon waarmee Lizanne ooit samenleefde. Een dreigend stampend nummer met schrijnend lap steel gitaarspel. Emmylou werd door Lizanne geschreven in een periode waarin zij vol met innerlijke twijfels zat. De muziek van Emmylou Harris zorgde in die periode voor de nodige troost. Daarom is het dus niet verwonderlijk dat dit nummer dezelfde intense smachtende kracht heeft als de nummers van Emmylou Harris.
In Hurricane beschrijft Lizanne zich op een zeer wrange manier. “I’m not good at love, it always turns out bad”, “I’m not a good friend, I make a treacherous wife” en de eindconclusie “Ï’m a hurricane in a wedding gown”. Vormgegeven in een ironisch bedoelde luchtige melodie met een zacht twangende gitaar.
Tired is een intiem nummer over de vermoeidheid die kan optreden in een relatie waardoor die monotoon en saai kan worden. Samen uitgevoerd met Glenn Barratt op de baritongitaar. Toch zit er ook genegenheid in Lizanne blijkens Kindness, dat gaat over “een” artiest, die door een andere artiest én de media werd aangevallen, hetgeen Lizanne behoorlijk aan het hart gaat. Ook voor haar honden heeft Lizanne flink wat liefde. Te horen in de luchtige swingende countryshuffle Like I Love My Dog met sprankelend gitaarwerk van Ross Bellenoit.
In de aflsuiter I Was A Bird komt Lizanne na vele zwerftochten weer thuis. Een nummer in briefvorm geschreven en intiem uitgevoerd samen met Glenn Barratt.

Dit zesde album van Lizanne Knott is een schitterend en zeer persoonlijk album geworden. Een prachtig roots album !

Tracklist:
01. Walk Away
02. Keep Me Alive
03. Bones And Gravity
04. Caroline
05. Lay Him Down
06. Emmylou
07. Hurricane
08. Tired
09. Kindness
10. Like I Love My Dog
11. I Was A Bird

Website: Lizanne Knott

https://open.spotify.com/playlist/5OFJ0I8ysqGZkmxcp78RBT