Cocteau Twins – Garlands
Format: LP / Label: 4AD
Release: 2020

Tekst: Paul Op den Kamp

Het eerste album van Cocteau Twins is weer verkrijgbaar op vinyl. Een legendarisch debuut van een band die al spoedig muzikaal gezien hele andere vormen zou aannemen. ‘Garlands’ bevat nog liedjes met kop en staart, terwijl op latere platen soundscapes en woordeloze zang de boventoon zouden voeren.

Oorspronkelijk bestond de band uit drie personen. Gitarist Robin Guthrie, Bassist Will Heggie en iets later zangeres Elizabeth Fraser. Alle drie afkomstig uit het Schotse Grangemouth. In plaats van een drummer koos men voor een drummachine. Het jaar van oprichting was 1979, net tussen de explosie van de punk en de begindagen van de New Wave of Post-punk in.

Alleen op ‘Garlands’ klonk de band nog enigszins vergelijkbaar met tijdgenoten als The Cure, Tuxedomoon of Siouxsie and The Banshees. Gitaarpartijen die uitwaaieren als een zwaarmoedige regenboog, baspartijen met de diepte van een ravijn en het logge ritme van de digitale drummer.
Diezelfde duisternis die door al die goth collega’s ook werd verkend. Maar het verschil zit in details. Hier en daar plaatst de band al kleine accenten die een voorbode zijn van de sferische droompop van de komende albums. Van die kleine muzikale momenten die bijna als soort apart instrument door de melodie en akkoorden beweegt. Frasier zingt hier nog wel echte teksten. Maar haar stem verdrinkt al in de gitaarlijnen, waarmee de vocalen meer een instrument op zichzelf zijn.

Misschien dat het vertrek van bassist Will Heggie iets te maken heeft met de muzikale omslag op de latere albums. Hij verliet na de band kort na de tournee van 1983. Hij speelde op de EP ‘Peppermint Pig’ wel nog mee. Als duo maakte Frasier en Guthrie album nummer 2 ‘Head over Heels’. En de opvulling van Heggie door nieuwe bassist Simon Raymonde is dan weer een ander verhaal.

‘Garlands’ is een van die albums die iedere muziekliefhebber in zijn collectie moet hebben. Sterker nog koop gewoon alles van Cocteau Twins. Muziek geknipt voor dagen vol sociale afstand .. laat het muzikaal schatgraven maar beginnen.

Tracklist:
01. Blood Bitch
02. Wax and Wane
03. But I’m Not
04. Blind Dumb Deaf
05. Shallow Then Halo
06. The Hollow Men
07. Garlands
08. Grail Overfloweth

Website: Cocteau Twins