Clarence Bekker Band – Changes
Format: CD / Label: Jazz Activist
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Hij mag dan tegenwoordig in Barcelona wonen, zanger Clarence Bekkerheeft wel degelijk Nederlandse roots. Om precies te zijn Surinaamse roots, want daar werd hij geboren. Al snel verhuisde hij naar Nederland en kwamen we hem tegen als zanger van the Swinging Soul Machine. Ook probeerde hij een carrière als Eurohouse zanger onder de naam C.B. Milton.

Nu heeft hij zijn eigen Clarence Bekker Band, die verder bestaat uit Arecio Smith (keyboards), Francisco Guisado (gitaar), Charlie Moreno (bas) en Carlos López (drums).

Op dit nieuwe album krijgt Clarence muzikale assistentie van Roberto Albrecia (altsaxofoon), Pere Miró (baritonsaxofoon), Gabriel Amargant (tenorsaxofoon), Pol Padrós (tenorsaxofoon), Leo Torres (trompet), DJ Panko (scratchen), Marta Trujillo (backing vocals), Kumar (zang), Lauren Nine (zang) en het Little Light Gospel Choir.

Wat gelijk aan dit album opvalt is de geweldige, soulvolle stem van Clarence. Een soulstem die zeer ervaren, doorleefd en rauw klinkt.

Daarnaast valt de veelzijdigheid van deze band op. Met het grootste gemak worden stijlen als soul, pop, funk, reggae en tropische muziek ten gehore gebracht.

Zo opent het album met Changes, een Seal-achtig soulpop nummer met een opgewekt soulgeluid. Dit nummer zou zomaar eens in ons land een hit kunnen worden.
Daarna volgt Beautiful Tomorrow, een sprankelend soulpop nummer met een krachtig rockend refrein. Dit nummer gaat voorzichtig de kant van Terence Trent D’Arby op. In het stuwende funky These Ladies betoont Clarence eer aan soulzangeressen als Aretha Franklin, Gladys Knight maar ook Mariah Carey en Madonna…
I
n My Mind heeft een aanstekelijk soulgeluid dat mij aan de Nederlandse band I’ve Got The Bullets deed terugdenken maar dan doorspekt met de nodige funkgeluiden. Daarna wordt lui skankende reggae ingezet in Mr. Morality. Een tropisch borrelend nummer met een behoorlijk Bob Marley gehalte. Een bluesy gitaar zet Old Too Young in werking. Een intieme soulswinger.
Fly is een opgewekt soulnummer waarin het geluid van New Orleans (de blazers!) en het warme geluid van de tropen tot een zeer aanstekelijk feestnummer leiden. Time is een pompend feestnummer in de beste Boneshakers/Was (NotWas)/ the Time traditie. Dit nummer gaat gegarandeerd elke zaal op zijn kop zetten. Een onweerstaanbaar partyfunk nummer!
De raggae keert terug in het lome Mr. Policeman en wordt gevolgd door de intieme pianoballad Wonder Of It All. Send Me An Angel is nog een voorbeeld van een feestelijk funky soulnummer. Dit keer in een Kool & the Gang-achtige stijl
Het album wordt indrukwekkend afgesloten met het mid-tempo, Rag ‘n’ Bone Man-achtige, Shine On Me.

Dit album van the Clarence Bekker Band toont aan dat Clarence een puur soultalent uit eigen land is, die wij schromelijk over het hoofd hebben gezien.

Deze band is in staat om elke zaal om te toveren tot één swingende massa!

Tracklist:
01. Changes
02. Beautiful Tomorrow
03. These Ladies
04. In My Mind
05. Mr. Morality
06. Old Too Young
07. Fly
08. Time
09. Mr. Policeman
10. Wonder Of It All
11. Send Me An Angel
12. Shine On Me

Website: https://www.facebook.com/clarencebekker.music/