Al Di Meola – Across The Universe
Format: CD – LP – Digital / Label: earMusic
Release: 2020

Tekst: Paul Op den Kamp

Al Di Meola en de Beatles. Jazz grootheid en de mannen uit Liverpool. Temperament vol gitaarwerk en misschien de bekendste band aller tijden. De overeenkomst: Meola covert de vier heren op zijn nieuwe album. Inclusief Hamburg referentie op de hoes.

Hoe of waarom de liedjes van dit album gekozen zijn wordt nergens echt duidelijk. Het is qua bekendheid een adequate samenvatting van hits en bekende albumtracks. Een die het totale bereik van de band goed in kaart brengt.

Voor diegenen die houden van hele technische, wiskundige muziek is dit de plaat om te hebben. Perfect ingespeeld danst het gitaarwerk van Meola om de oorspronkelijke melodieën en akkoorden heen. Om te variëren voegt hij hier en daar een andere instrument in, zo wordt Hey Jude opgevuld met een accordeon.
Van Octopus Garden maakte hij een korte samenvatting van net geen twee minuten lang. Allemaal virtuoos ingespeeld maar echt interessant wordt het nergens. De hoeveelheid techniek die Meola toepast maakt het album steriel en saai. Je raakt als luisteraar totaal afgeleid door de vele bochten die het gitaarwerk maakt.
Ook de manier waarop hij melodie en tegenmelodie laat stuiteren tussen de gitaar en een variëteit aan andere instrumenten maakt de luisteraar haast overprikkeld. Moet haast ieder nieuw couplet worden opgevuld door een andere gitaar? Het antwoord is nee wat mij betreft. Hetgeen ik met name mis zijn de zangstemmen uit de oorspronkelijke liedjes.

In het studiowerk van Al Di Meola overheerst altijd een wat Zuid-Amerikaanse sfeertje. Prima op zijn eigen werk maar de warmbloedige muzikale omgeving botst met de Britse Barok van de Fab Four. Een misschien nog vreemdere combi zou zijn als Santana het werk van David Bowie gaat uitvoeren.

Of dit album nu echt met nobele intenties werd gemaakt of als verplichte opvulling (en makkelijke manier om de media te halen) het is een teleurstelling. Een album met eigen composities was qua ontroering waarschijnlijk beter geweest.  

Tracklist:
01. Here Comes the Sun
02. Golden Slumbers (Suite)
03. Dear Prudence
04. Norwegian Wood
05. Mother Nature’s Son
06. Strawberry Fields Forever
07. Yesterday
08. Your Mother Should Know
09. Hey Jude
10. I’ll Follow the Sun
11 .Julia
12 . Till There Was You
13. Here, There and Everywhere
14. Octopus’ Garden

Website: Al Di Meola