Bombay Bicycle Club – Everything Else Has Gone Wrong
Format: CD / Label: Mmm… Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Een eigenaardige en zeer vervelende eigenschap van de Britse muziekpers is, dat zodra een band of arrtiest van eigen bodem doorbreekt naar het grote publiek, of dreigt door te breken, het “grote afkraken” begint. Dat overkwam de band Bombay Bicycle Club uit Crouch End, Londen, ook. Hoe meer albums er van de band verschenen, hoe saaier ze gevonden werd door de Britse pers.

Ook in de Europese pers zijn de meningen over de band, en ook hun nieuwe, vijfde album zeer verdeeld.

In één ding had deze pers echter wel gelijk. Het heeft veel te lang (namelijk zes jaar) geduurd voordat dit nieuwe album eens verscheen.

In de tussenliggende jaren waren Jack Steadman (zang, gitaar, piano) en Ed Nash (bas) met soloprojecten met de respectievelijke namen Mr. Jules en Toothless, bezig. Verder bestaat de band uit Jamie MacColl (gitaar) en Suren De Saram (drums).

Ik hoor bij het kamp dat erg gecharmeerd is van het dromerige geluid van deze band. Een geluid waarin een flinke laag synthesizers een belangrijke rol speelt. Een oudgediende als ik moet daarom denken aan het geluid van de 80’s band A Flock Of Seagulls.

De opener van het album, Get Up, opent met een haast barok-achtig blazersensemble. Dit ensemble blijft al pompend aanwezig in dit dromerige popnummer met een zacht twangende gitaar en satijnzachte zang. Naarmate het nummer vordert neemt de heftigheid van het nummer toe onder aanvoering van de vurige meppende drums.
Is It Real is een hoekig pompend popwave nummer met een stug pompende bas en synthesizer met daarover de zeer weelderige dromerige zang en sprankelend gitaarwerk.
De sfeer blijft warm en dromerig in het zachte Everything Else Has Gone Wrong, verpakt in een bed van (zacht) fuzzende gitaarklanken en synthesizer. De zanglijnen van I Can Hardly Speak verraden een haast Indiase invloed in een sowieso behoorlijk psychedelisch nummer. In het zwevende Good Day wordt het dromerige en sprankelende aspect van de Bombay Bicycle Club nog eens benadrukt.
Naar Bombay Bicycle Club normen is Eat, Sleep, Wake (Nothing But You) een behoorlijk heftig nummer, dat donker voortstampt met lichte Muse invloeden.
I Worry About You opent als hijgerige electro, die voorzien wordt van hoekige funky grooves en vrij bombastische gitaarriffs. In Do You Feel Loved kom je zowel worldmusic als folkinvloeden tegen.
Geheel in passende stijl wordt het album afgesloten met Racing Stripes, een breekbare ballad met stemmige harmonium klanken.

Het nieuwe album van Bombay Bicycle Club is een prima Britpop vol pathos, die gekoppeld is aan dromerige, pakkende pop-rockklanken.

Tracklist:
01. Get Up
02. Is It Real
03. Everything Else Has Gone Wrong
04. I Can Hardly Speak
05. Good Day
06. Eat, Sleep, Wake (Nothing But You)
07. I Worry About You
08. People People
09. Do You Feel Loved
10. Let You Go
11. Racing Stripes

Website: Bombay Bicycle Club