Chef Dave – Live At The Baked Potato
Format: CD – Digital / Label: Rodgarman Music Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

The Baked Potato is een restaurant annex concertzaal in Los Angeles en de band van Chef Dave brengt deze tent regelmatig aan de kook. Dit is de band van harmonicaspeler Chef Dave Rozier, die verder bestaat uit de uitstekende muzikanten John Greyhouse (orgel, piano, clavinet), Toshi Yanagi (gitaar), Rickie Z (gitaar), Woody Mankowski (zang, saxofoon), Jimmy Rowe (bas) en Joe Travers (drums), af en toe bijgestaan door gastzangeres Heather Robinson.

Het concert, dat op het nieuwe live album van de band te horen, moet een waar feestje geweest zijn. Het maakt daarbij geen fluit uit dat het merendeel van de nummers op het album covers zijn. Deze worden namelijk door de band geheel naar hun eigen gezet in lange, uitgesponnen versie waarin alle bandleden flink wat soloruimte krijgen.

Geopend wordt met de Creedence Clearwater Revival klassieker Born On The Bayou in een luiere bluesy versie met rauwe krachtige zang van Woody Mankowski en de huilende harmonica van Chef Dave. Deze cover klinkt een stuk broeieriger dan het origineel hetgeen ook veroorzaakt wordt door de smerige funky clavinet van John Greyhouse.
ZZ Top’s Fool For Your Stockings klinkt hier een tandje langzamer zodat er een intieme warm pompende bluesshuffle overblijft met de schrijnend harde harmonica, de luie elektrische piano, de bluesy huilende gitaren en tijdens de saxsolo een jazzy wending.
Hoochi Coochi is natuurlijk Muddy Waters’ “Hoochie Coochie Man” maar dan gestoken in een zeer opwindend Southern Rock jasje (a la the Allman Brothers Band). Stevig pompend met hard priemend gitaarwerk, schreeuwende sax en brulende harmonica.
Let The Jukejoint Jump is een luie funky versie van het Koko Taylor nummer, gezongen door Heather Robinson, die een rauwe bluesstrot blijkt te hebben.
De traditional Midnight Special krijgt een instrumentale versie, onder aanvoering van het pompende souljazzorgel van John Greyhouse.
One Way Out van the Allman Brothers Band heeft een voortdurend aanwezige funky drive en klinkt zeer opwindend. Het rustpunt van het album komt via de pianoballad Rainbow, gezongen door Heather Robinson.
Zij zingt ook het James Taylor nummer Steamroller. Deze bluessong is voorzien van een intiem jazzy geluid. Naarmate het nummer vordert gaat het nummer steeds krachtiger swingen.
De afsluiter van het album is een zeer respectvolle en krachtige cover van the Allman Brothers Band klassieker Whipping Post.

Chef Dave en zijn band bewijzen met dit live album dat zij een zeer opwindende band zijn met uitstekende muzikanten.

Enige kans dat zij Nederland ook aan de kook krijgen?

Tracklist:
01. Born On The Bayou
02. Fool For Your Stockings
03. Hoochi Coochi
04. Let The Jukejoint Jump
05. Midnight Special
06. One Way Out
07. Rainbow
08. Steamroller
09. Whipping Post