Various Artists – Come On Up To The House – Women Sing Waits
Format: CD – LP – Digital / Label: Dualtone Records
Release: 2019

Tekst: Peter Marinus

Wat gebeurt er als je de schuurpapieren stem van Tom Waits weghaalt uit zijn eigen nummers en deze vervangt door het stemgeluid van een aantal gelouterde en minder gelouterde zangeressen?

In het geval van het album ‘Come On Up To The House – Women Sing Waits’ krijg je dan een werkelijk schitterend eerbetoon, dat geproduceerd is door ex-Del Fuegos lid Warren Zanes.

Een album met alleen maar hoogtepunten. Door het fraaie stemgeluid van de diverse zangeressen op dit album krijgen de Waits nummer een geheel nieuwe dimensie, breekbaar en indringend zonder de van Waits vertrouwde intensiteit te verliezen.

De minder bekende zangeressen laten via hun vertolkingen blijken dat ze weldra ook aan de top zullen staan.

Neem nu Joseph, een groep rond de drie zusters Natalie, Allison en Meegan Closner uit Portland, Oregon. Hun versie van Come On Up To The House is een ingetogen breekbare pianoballad met hemelse meerstemmige zang en een stemmig huilende cello op de achtergrond.
Phoebe Bridgers komt uit Los Angeles en in Georgia Lee klinkt haar fluisterzang zeer intiem met het zacht brommende traporgel op de achtergrond.
Angie McMahon is Australische singer-songwriter die een zeer donkere en weemoedige cover van Take It With Me laat horen met smachtende zang in een mystiek muzikaal decor.
Kate Edmonson, uit Houston, Texas, klinkt in You Can Never Hold Back Spring als een mix van Billie Holiday, Diana Ross en Doris Day, begeleid door een warm zwalkend elektronisch orkest terwijl Courtney Marie Andrews uit Phoenix, Arizona, zeer soulvol klinkt in Downtown Train.
The Wild Reeds verrassen met een wonderschone versie van Tom Traubert’s Blues met machtige meerstemmige zang en een zacht zoemend Twin Peaks sfeertje.
Van de gevestigde namen is vooral het duet tussen Shelby Lynne en Allison Moorer in Ol’ 55 het vermelden zeer waard. Een uitmuntende countryrockballad die je recht in je hart raakt.
Ook de countrystemmen van Patty Griffin en Rosanne Cash zijn zeer ip hun plaats in respectievelijk Ruby’s Arms en Time.
House Where Nobody Lives is in de versie van Iris De Ment omgevormd tot een zeer breekbare country tearjerker. De Britse Corrine Bailey Rae steekt de Waits klassieker Jersey Girl in een zacht schuifelend jazzy jasje.
Tot slot klinkt Aimee Mann in Hold On lekker onderkoeld en quasinonchalant in een broeierig voortdeinende cover.

Tom Waits mag verdomde trots zijn op dit eerbetoon!

Tracklist:
01. Joseph: Come On Up To The House
02. Aimee Mann: Hold On
03. Phoebe Bridgers: Georgia Lee
04. Shelby Lynne & Allison Moorer: Ol’ 55
05. Angie McMahon: Take It With Me
06. Corrine Bailey Rae: Jersey Girl
07. Patty Griffin: Ruby’s Arms
08. Rosanne Cash: Time
09. Kat Edmonson: You Can Never Hold Back The Spring
10. Iris De Ment: House Where Nobody Lives
11. Courtney Marie Andrews: Downtown Train
12. The Wild Reeds: Tom Traubert’s Blues

Website: Dualtone Records