Central Departure – Rock-N-Roll D.J.
Format: 7” vinyl EP / Label: Meanbean Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Er zal altijd gespit worden in de archieven van de rockgeschiedenis. Op zoek naar nog nooit uitgebrachte albums of singles of naar releases, die zo obscuur zijn, dat het tijd wordt dat ze opnieuw uitgebracht worden.

Zo vond het Meanbean label de single Rock-N-Roll D.J. van de band Central Departure uit Coney Island, Brooklyn.

Deze single werd oorspronkelijk in 1981 uitgebracht op het zeer obscure Got-Lev label.

Tijdens het spitten in de archieven van dat label vond het Meanbean label nog 2 extra nummers van deze band, die nog nooit verschenen waren en dus werd besloten om de oorspronkelijke single tot een EP aan te vullen.

De band bestond destijds uit Jody Wisher (gitaar, zang), Mark Hochman (drums), Annie Lyman (zang), Mark Sirlin (saxofoon), Bruce Jacaobsen (gitaar) en de bassisten Hestin Livingston en/of Paul Delainy.

Qua stijl zat deze band midden in de power pop stroming, die in het begin van de jaren ’80 populair was. Dus klinken de nummers op deze EP als een mix van popmuziek en new wave.

Zoals bijvoobeeld Rock-N-Roll D.J. Een nummer in het straatje van the Shirts. Frisse popwave met een 60’s poprandje, een priemende gitaar en zonder een rauw geluid.

Het hoekige Love ‘Em Leave ‘Em is powerpop die meer als the Cars klinkt. Door de ietwat lo-fi productie mist het nummer de benodigde felheid (met name in het drumgeluid).

Van de twee extra nummers klinkt It’s Attraction iets feller, haast punky, terwijl For You So Long, dat door Annie Lyman gezongen wordt, weer in het frisse Shirts straatje thuishoort.

Verwacht bij deze EP van Central Departure geen wereldschokkende nummers.  Je krijgt echter wel aangename obscure power pop te horen. Voer voor de new wave verzamelaars, die echt alles willen hebben!

Tracklist:
01. Rock-N-Roll D.J.
02. Love ‘Em Leave ‘Em
03.It’s Attraction
04. For You So Long

Website: Meanbean Records