Recensie: Bryan Ferry – Royal Albert Hal 2020

 

Bryan Ferry - Live At The Royal Albert Hal 2020

Bryan Ferry – Royal Albert Hal 2020
Format: CD – LP – Digital / Label: Independent
Release: 2020

Tekst: Paul Op den Kamp

De concerten die Bryan Ferry verleden jaar maart in Londen gaf waren de afsluitende shows van het Britse gedeelte van zijn wereldtournee. Niet lang daarna ging de hele wereld in ‘lockdown’ ten gevolge van Covid-19. Muzikanten, roadies en technici kwamen werkeloos thuis te zitten.

Daarom besloot Ferry dat alle opbrengsten van deze plaat ten goede zouden komen aan alle mannen en vrouwen met wie hij heel 2020 op tournee zou zijn geweest. Een sympathiek gebaar dat toch wel redelijk succesvol blijkt te zijn. Het album staat inmiddels in de Britste top 10. Al is de vraag of deze actie in tijden van downloads en streams nu echt veel geld zal ophalen.  

De setlist laat zich lezen als een redelijke verdeling van de wat recentere liedjes aangevuld met oude krakers, waarbij de nadruk nu iets meer ligt op het Roxy Music repertoire.

De basis lijkt er te liggen voor een onvergetelijke avond in een concertpodium of theater. Tot je eigenlijk begint te luisteren. Nu was Ferry nooit een echt groot zanger, maar zijn stem kende gedurende de eerste tien jaar van zijn carrière een positieve ontwikkeling. Van lichte hysterie kwam hij uiteindelijk tot een zachte verleidelijke toon.

Anno 2020 blijkt de ‘crooner’ van weleer vrijwel alle dynamiek en hoogte te hebben verloren. Uit noodzaak zijn alle liedjes zijn in toonhoogte en tempo aangepast. Alle energie, klankkleur en branie die het oude werk zo kenmerkte zijn verworden tot een wat saaie geheel. Haast alsof Ferry plots een karaoke versie van zichzelf is.

Uitzondering is het cynische ‘Casanova’, daar werkt de diepe stem in combinatie met de wat spaarzame begeleiding juist wel. Vol vuur en een vleugje dedain spuugt Ferry de tekst uit over die persoon die zo graag het jaren zeventig leven van seks, drugs en rock & roll wil nabootsen. Een zeldzaam hoogtepunt op een album dat verder niet heel veel bijzonders weet te bieden.      

Neem als fan liever een ander live album van de man uit de platenkast. Het rommelige maar krachtige ‘Viva Roxy Music’, het majestueuze ‘Roxy Music Live’ of misschien zelfs de concert dvd’s ‘Live in Paris’ of ‘The Bette Noir tour’.

Tracklist:
01. The Thrill Of It All
02. You Can Dance
03. Pyjamarama
04. Out Of The Blue
05. The Bogus Man
06. Casanova
07. Limbo
08. Just Like You
09. Same Old Scene
10. Hiroshima Mon Amour
11. Your Painted Smile
12. Don’t Think Twice…
13. Make You Feel My Love
14. Dance Away
15. Avalon
16. Street Life
17. Virginia Plain
18. Editions Of You