Jon Allen – …Meanwhile

 

Jon Allen – …Meanwhile
Format: CD – Vinyl
Label: V2 Records
Release: 2021
Release datum: 21 Mei 2021

‘…Meanwhile’ is het vijfde studioalbum van de Britse singer-songwriter en is de opvolger van ‘Blue Flame’ uit 2018. Het is in vele opzichten nieuw, zo heeft Jon Allen zelf zijn album geproduceerd in plaats van Tristan Longworth, die zijn vorige vier platen geproduceerde.

Jon: “Misschien is produceren wel iets dat ik altijd al in me had, maar gezien de huidige omstandigheden werd ik gedwongen zelf het heft in handen te nemen; op het gebied van produceren maar ook in grotere mate als muzikant.” Hij vervolgt: “Het is bijna drie jaar geleden sinds mijn laatste album uitkwam. Er is inmiddels zo veel gebeurt en veranderd voor iedereen; daarnaast hebben we noodgedwongen erg veel tijd om naar onszelf te kijken en ons langzaamaan te vervreemden van de mensen die we eerder blind vertrouwden.”

Jon Allen

Het grootste deel van ‘…meanwhile’ werd opgenomen in Jon’s huis. Twee sleutelfiguren in dit proces waren Adam en Dan Skinner, oude vrienden waarmee Jon aan de Liverpool Institute of Performing Arts studeerde. Adam schreef de prachtige strijkarrangementen voor de nummers ‘Blame At All On Me’ en ‘How Long’ en Dan perfectioneerde de beste inspanningen van Jon als mixtechnicus. Een andere belangrijke bijdrage komt van Luke Bullen, hij speelde de drums in op de helft van de nummers op het album.

Over het eindresultaat vertelt Jon: “Ik sta altijd te dicht bij deze projecten om echt objectief te kunnen zijn. Het enige wat ik kan zeggen is dat als ik deze opnames voor de zoveelste keer terug hoor, ik er nog steeds met veel plezier naar luister. Net als iedereen in deze tijd heb ik het gevoel dat we allemaal door een achtbaan van emoties zijn gegaan, ik denk dat deze plaat dat goed weerspiegelt. De nummers ‘Western Shore’, ‘Can’t Hold Back The Sun’ en ‘Hold On’ zijn geschreven tijdens de piek van de lockdown en geven de hoop, de angsten en de frustraties van dat moment weer. – Ik hoop dat de verschillende stemmingen op de plaat de luisteraar meevoeren en ze wat afleiding en hoop kan bieden in deze tijd.”

 

Jon staat bekend om zijn rauwe ‘whisky doordrenkte’ stem die vaak wordt vergeleken met die van Rod Stewart, Paolo Nutini en zelfs Bruce Springsteen. Jon werd ontdekt door de legendarische gitarist Mark Knopfler die hem hoorde zingen op een feestje in West-Londen. Hij toerde vervolgens met het gitaaricoon als voorprogramma in de Wembley Arena en de rest van de Europese ‘All The Road Runners’ tour met Emmy Lou Harris. Mark Knopfler zong en speelde gitaar in op zijn nummer ‘Sarah’, afkomstig van zijn debuutalbum ‘Dead Man’s Suit’. Meer succes volgde toen Jon zijn nummer ‘Going Home’ werd gebruikt voor een wereldwijde TV-reclame voor een bekend automerk. In de afgelopen tien jaar heeft Jon zijn plek verdiend als gerespecteerd muzikant en live-artiest. Zijn nummers en kenmerkende stem zijn, zowel hier als in Amerika, terug te horen in films en op TV. In Groot-Brittannië was hij te zien in het iconische tv-programma Later With Jools Holland en was onderdeel van de BBC-verslaggeving van Glastonbury. Daarnaast trad hij op met o.a. Damien Rice, Brian May, Seal en Dionne Warwick.

Tracks:
01. Blame It All On Me
02. Can’t Hold Back The Sun
03. Cruel World
04. Looking For The Light
05. Mercy
06. Suzanne
07. How Long
08. The Other Side
09. Western Shore
10. Hold On
11. Wrong