Recensie: Sauce Boss – Peanuts

 

Sauce Boss - Peanuts

Sauce Boss – Peanuts
Format: CD / Label: Swampside Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Sauce Boss is Bill Wharton uit Tallahassee, Florida, een zanger-gitarist die al enige tijd actief is in de bluesscene als one-man band. Tijdens zijn live optredens bereidt hij vaak een potje gumbo voor zijn publiek terwijl hij zijn broeierige bluesrock op ze los laat.

Zijn nieuwe album is deels de soundtrack voor de documentaire “Jimmy Carter Rock & Roll President”. Het was voor mij een verrassing om te horen dat Jimmy Carter zo gek was/is op rockmuziek. Volgens Chuck Leavell (van the Allman Brothers Band en the Rolling Stones) is hij daarom ook “one of us”.

De muziek van Sauce Boss is zeer rauw en broeierig maar kan tegelijkertijd ook behoorlijk intiem klinken.

Rauwe bluesrock met een swamp geluid gaat op dit album hand in hand met ballads, die net zo indringend klinken als de bluesrock nummers.

Zo is Small Town een zacht deinend soulvol rhythm & bluesnummer met sfeervol huilende slidegitaarspel. Af en toe gaat de Sauce Boss op de akoestische toer zoals in het stuwende Shiner’s Blues of de intieme akoestische ballad Smile In A Basket, compleet met strijkers, die ook opduiken in het breekbare Pleasures Of The Deep.

De bluesrock nummers hebben een flink swampy geluid. Let The Big Dog Eat is een broeierig funky nummer met Lucky Peterson en Pat Ramsey als gasten.

Zipper Bird is een ratelende boogie met een pompende fuzzgitaar en raspende percussie. Met Down In Georgia komen we bij de rauwe primitieve blues terecht.
Outlaw Blues is een ontzettend zwaar zoemende bluesrocker met zwiepend slidegitaar werk.

Out In The Night is live opgenomen en in dat nummer blijkt dat de Sauce Boss live dus nog harder en rauwer klinkt. De intieme ballad Song Of The Irish Band sluit dit prima album af met een aan Bruce Springsteen herinnerende intensiteit.

De Sauce Boss heeft opnieuw een menu samengesteld met zeer gekruide blues, die op momenten ook heerlijk weldadig smaakt. Een album dat 5 Michelin sterren waard is!

Tracklist:
01. Let The Big Dog Eat
02. Zipper Bird
03. I Bait My Hook By The Light Of The Moon
04. Shiner’s Blues
05. Small Town
06. Chicago Combat Zone
07. Alligator
08. Down In Georgia
09. Smile In A Basket
10, Outlaw Blues
11. Out In The Night (live)
12. Pleasures Of The Deep
13. Song Of The Irish Band

Website: Sauce Boss