Brutus – Live In Ghent
Format: CD – LP – Digital / Label: Hassle Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Persoonlijk vind ik de rockmuziek die uit België komt altijd net een tikkeltje spannender dan de Nederlandse rock. Er is altijd wel iets avontuurlijks of aparts in de muziek van onze zuiderburen te vinden. Zo ook bij het Gentse trio Brutus. Een trio dat hun bandnaam alle eer aandoet op hun nieuwe livealbum want ”bruut” klinkt deze band zeer zeker!

Met een ongenadige energie vermengen Stefanie Mannaerts (zang, drums), Stijn Vanhoegaerden (gitaar) en Peter Mulders (bas) hardcore punk met noiserock en doemerige wave.

Het album werd opgenomen in de Handelsbeurs in Gent in mei 2019 voor een razend enthousiast publiek.

De smaakmaakster van de band is Stefanie Mannaerts. Zij kan zowel helder galmend als een engeltje zingen maar ook uitbarsten in furieus gebrul en dat doet zij dan ook veelvuldig!

De cd begint met Fire met mysterieus zwevende klanken als intro plus de engelachtige zang van Stefanie. De sfeer en het geluid wordt steeds dreigender en de band valt traag dreunend en slepend in en zet daarna een meedogenloos hard hakkend ritme in met een hardcore punk-achtige intensiteit en het galmende, haast The Edge-achtige gitaargeluid van Stijn Vanhoegaerden. Stefanie klinkt hier al snel als een woedende engel!
Een rauw pompende noisegitaar opent het furieus rockende Cemetery waarin de hardcore punk energie vermengd wordt met Sonic Youth-achtige noiserock en doemerige wave a la the Sound.
Stijn’s gitaar galmt in het intro van Horde II als doemerige kerkklokken waarna een log, furieus pompend nummer opent waarin zelfs “gemankeerde”cha cha cha ritmes opduiken. De droevige synthesizerklanken in het intro van Drive veroorzaken een gothic-achtig gevoel, dat al snel verpletterd wordt door een furieus punkritme met rauw “blaffende” zang van Stefanie.
In het hard pompende Justice De Julia II duiken folkie geluiden a la Big Country op en in Space slaakt Stefanie een aantal meebrulbare oerkreten. Child is stroperig traag en donker en gaat al snel over in een furieus zwiepende noiserocker.
Deze band heeft een dusdanige heftige energie dat ik mij kan voorstellen dat ze na een optreden helemaal kapot zijn. En het publiek compleet murw geslagen.

 Een zeer indrukwekkende live registratie van deze Belgische “adrenaline bommetjes”!

Tracklist:
01. Fire
02. Cemetery
03. Horde II
04. Drive
05. War
06. Justice De Julia II
07. Child
08. Space
09. Techno
10. Distance
11. All Along
12. Sugar Dragon
13. Baby Seal

Website: Brutus