Rick Fines – Solar Powered Too
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2020

Tekst: Tom Wouters

De Canadese roots-muzikant Rick Fines, werkeloos geworden door de Corona-pandemie, toog begin dit jaar vanuit zijn woonplaats Peterborough naar zijn gardenhouse in de Kawartha Highlands aan de Canadese zuidgrens om twaalf songs op te nemen.

Fines is een roots hero die al meer dan veertien albums heeft uitgebracht, soms als solo-artiest, soms samen met andere muzikanten. Zijn singer-songwriter songs omvatten genres als blues, folk en Americana. In zijn van zonne-energie voorziene gardenhouse nam Fines songs op die vooral gedomineerd worden door zijn ‘slide guitar on a steel bodied guitar, my National Steel’.

Fines schreef elf songs zelf en koos ervoor een song te coveren (Jesse Winchester’s That’s What Makes You Strong).

Het album opent met tijdloze Americana in het sombere Below The Surface en in Worry Be The Death Of Me met een prachtige mondharmonica van Roly Platt.

In You Only Want Me When You Need Me, Yellow Moon, Indigo Sky en Never Let Go zijn Cajun-invloeden hoorbaar en doet Fines’ stem af en toe aan John Hiatt denken.

In  het optimistische Live Forever,  het trieste liefdesliedje Laundry On The Line en Scared To Dance smelten de vocals en het gitaarspel van Fines prachtig samen.

De hoogtepunten van ‘Solar Powered Too’ zijn het spooky, duistere Dark Days, dat qua geluidsbeeld (slide guitar en pedal steel) zo door Daniel Lanois geproduceerd had kunnen zijn, en het treurige One Lone Loon met een hartverscheurend mooie pedal steel van Jimmy Boskwill. Songs met een grote emotionele lading.

Met ‘Solar Powered Too’ heeft Rick Fines een prachtig gevarieerd roots-album opgenomen, waarin zijn talenten als muzikant en songschrijver als nooit tevoren tot hun recht komen.

Tracks:
01. Below The Surface – Rick Fines
02. Live Forever – Rick Fines, P.J. Thomas
03. Worry Be The Death Of Me – Rick Fines, Grainne Ryan
04. Laundry On The Line – Rick Fines
05. That’s What Makes You Strong – Jesse Winchester
06. Fundamental Nature – Rick Fines, P.J. Thomas
07. You Only Want Me When You Need Me – Rick Fines, Matt Anderson
08. Dark Days – Rick Fines
09. Yellow Moon, Indigo Sky – Rick Fines, Grainne Ryan
10. One Lone Loon – Rick Fines
11. Never Let Go – Rick Fines
12. Scared To Dance – Rick Fines, P.J. Thomas

Website: Rick Fines