++++Brothers Osborne - Live At The Ryman

Brothers Osborne – Live At The Ryman
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: EMI Music Nashville
Releasedatum: 11 oktober 2019

Tekst: Peter Marinus

In de USA zijn de Brothers Osborne behoorlijk populair met hun mix van Outlaw Country en Southern rock. Hun singles en albums belandden allemaal in de Amerikaanse countrycharts. En ik snap dat helemaal! Vooral nadat ik hun derde album heb gehoord, dat live werd opgenomen in The Ryman en dat een registratie is van drie uitverkochte concerten aldaar.
De broers T.J. (zang) en John Osborne (gitaar, zang) uit Deale, Maryland, krijgen het op dit album namelijk voor elkaar om het publiek compleet in extase te krijgen.

Het geluid van de Brothers Osborne wordt altijd, voor het gemak, aangeduid als country maar er is veel meer aan de hand. Mede door het uitmuntende gitaarspel van John zijn er namelijk ook flink wat bluesinvloeden in hun muziek terug te vinden, naast invloeden als funk, bluegrass en country.

Zo gaat de band van start met het stevig pompende en bluesy Drank Like Hank. Een nummer met funky grooves en de hard twangende gitaar van John. T.J. heeft een stem die zeer krachtig en bronstig warm klinkt. In Shoot Me Straight pompt de band stug door in een mix van Southern rock en Outlaw Country met splijtende hard gitaarwerk en wederom een funky ritme.
Met I Don’t Remember Me (Before You) is het tijd voor de wat gevoeligere kant van de broers. Een mid-tempo nummer met prima doorleefde zang van T.J., die daardoor dit nummer ver van de gepolijste country af houdt, ondersteund door de sfeervol huilende gitaar van John.
Diens gitaarspel is in de prachtige countrytballad Weed, Whiskey And Willie uiterst bluesy te noemen. John laat daarna zijn slidegitaar ziedend snijden in het stampende Down Home waarin een loodzware Bo Diddley beat opduikt. Rum is het begin van een aantal intieme nummers waarin het publiek flink betrokken wordt. Dit nummer is een deinend drinkebroer lied, dat sompig a la Little Feat klinkt. Ook het zacht tikkende Pushing Up Daisies (Love Alive) laat de intiemere kant van de broers horen. De drank komt weer op tafel in Together Again, een deinend nummer met een hoog bluegrass gehalte. Het blijft intiem en semi-akoestisch in 21 Summer, een Bob Seger-achtig nummer, dat massaal meegezongen wordt. Het bluesy snijdende gitaarspel van John klinkt behoorlijk indrukwekkend in het ingetogen Love The Lonely Out Of You. Dan schakelen de broers over op de stuwend pompende countryrock van Stay A Little Longer, dat vol zit met diep twangend gitaarspel en, verbazingwekkend genoeg, een U2-achtige drive!
In de afsluiter It Ain’t My Fault krijgt het publiek weer alle ruimte om mee te brullen, opgezweept door de broers in een stevig funky Southern rocknummer.

Deze registratie van de concerten van Brothers Osborne bewijst dat hun optredens een waar feestje zijn. En dan kan je dus alleen maar concluderen dat dit een zeer geslaagd live album is!

Tracklist:
01. Drank Like Hank
02. Shoot Me Straight
03. I Don’t Remember Me (Before You)
04. Weed, Whiskey And Willie
05. Down Home
06. Rum
07. Pushing Up Daisies (Love Alive)
08. Tequila Again
09. 21 Summer
10. Love The Lonely Out Of You
11. Stay A Little Longer
12. It Ain’t My Fault

Website: Brothers Osborne