Bobby Radcliff – Hard Hitting
Format: CD / Label: Homework Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Voor de opnames van zijn negende album toog zanger-gitarist Bobby Radcliffuit Bethesda, Maryland, naar het hoge noorden van Europa. Naar de Suprovox Stdios in Helsinki, Finland om precies te zijn.

Hij nam daar een album vol bluescovers op, live ingespeeld met de Zweedse en Finse muzikanten Jonne Kulluvaara (gitaar), Magnus Lanshammar (bas) en Mikko Peltola (drums).

En door dit live geluid is dit album een lekker sfeervol, ongedwongen swingend album geworden.

Het gitaargeluid van Bobby is het best al indringend, hard bijtend te omschrijven en zijn zang is zeer functioneel, bij vlagen als die van John Mayall.

Het album opent met een cover van Al King’s High Cost Of Living, een soulvol groovende blues met lekker schurend gitaarwerk. Dat wordt gevolgd door het levendig swingende Why Baby, dat wat “I’m Tore Down” trekjes vertoont.
Vervolgens is Part Time Love, van Clay Hammond, een zacht wiegende, soulvolle shuffle met hard bijtend gitaarspel. Man Or Mouse is een ongedwongen pompende boogie/shuffle waarin Jonne Kulluvaara een gemeen bijtende gitaarsolo aflevert.
Na de hoekig pompende, instrumentale, cover van Freddie King’s In The Open blijkt dat het New Orleans geluid ook in Finland goed werkt. Zo is Professor Longhair’s Mardi Gras In New Orleans een zeer ontspannen groovend nummer met hard en hoekig funky gitaarwerk.
Fats Domino is aanwezig met twee covers. I’m Gonna Be A Wheel Someday is zeer opgewekt huppelend met hikkende, haast Buddy Holly-achtige, zang van Bobby.
Ook Please Don’t Leave Me is afkomstig van The Fat Man en klinkt al even opgewekt. Since I Met You Baby van Ivory Joe Hunter klinkt zoals de song bedoeld is. Intiem deinend en soulvol!
I Wonder Why is daarentegen een fel pompende shuffle met bijbehorend vlammend gitaarspel. Het album sluit af met de pompende rauwe instrumentale Elmore James cover Bobby’s Rock.

Album nummer negen van Bobby Radcliff is heerlijk swingend bluesalbum geworden!

Tracklist:
01. High Cost Of Living
02. Why Baby
03. Part Time Love
04. Man Or Mouse
05. In The Open
06. Mardi Gras In New Orleans
07. I’m Gonna Be A Wheel Someday
08. I Wonder Why
09. Since I Met You Baby
10. Talkin’ About My Friend
11. Please Don’t Leave Me
12. Bobby’s Rock

Website: Bobby Radcliff