Dave Keller – You Get What You Give – Duets
Format: CD – Digital / Label: Independent                                                                      
(te bestellen via dave keller.bandcamp.com)
Release: 2020

Tekst: Tom Wouters

De uit Vermont (USA) stammende soulblues zanger, gitarist en songwriter Dave Keller is een nog relatief onbekende grootheid, die sinds circa 2005 met zijn band door de Verenigde Staten toert. Het idee voor zijn zevende album ontstond na de moord op George Floyd (I can’t breathe!) toen Keller zag hoe de bevolking van de Verenigde Staten in ziedende woede uit elkaar viel. Als een artiest die groot geworden is door zwarte muziek te spelen, vond hij dat hij iets moest doen aan de structurele discriminatie van zwarte Amerikanen. Hij besloot een aantal muzikale vrienden uit te nodigen om zijn songs in duetvorm op te nemen.

“These are musicians of great diversity of styles, background, ages, genders, ethnicities. Some known around the world some known only locally. But their music and soul moves me.”

En zo ontstond ‘You Get What You Give – Duets’, een album waarvan de opbrengsten ten goede komen aan organisaties in de Verenigde Staten die zich inzetten voor voor raciale gerechtigheid en gelijkheid.

Dave Keller is een man die uitstekende soulblues songs schrijft en deze ook nog met een prachtige soulvolle stem zingt. Songs die nog een extra dimensie krijgen door de gasten, zoals in het openingsnummer One More Tear met de geweldige soulzangeres Annika Chambers. Het nummer is een echte soulblues kraker met een lekkere blazerssectie à la de Blues Brothers (horn arr. van Mark Early).
Ook in That Thing We Do met blueszangeres Carly Harvey en You Get What You Give met weer zo’n geweldige soulzangeres (Annie Mack) zijn de gospelinvloeden nooit ver weg.

En dan volgt al één van de absolute hoogtepunten van dit geweldige album: de prachtige soul ballad The Evil That Men Do gedragen door het fenomenale pianospel van Keller’s bandlid Ira Friedman en gezongen door Keller, Annie Mack, Annika Chambers, Johnny Rawls (a true soul man) en Trudy Lynn. Een soulballad van eenzame klasse. Kippenvel!

Op Scratchin’ At Your Door is een bekende bluesman te gast, Joe Louis Walker ,lid van de Blues Hall of Fame, die het nummer met zijn hoge gospelstem en dito gitaarwerk naar grote hoogten tilt. Het volgende absolute hoogtepunt is de emotionele soulballad The Spark met weer fenomenaal pianospel van Friedman en dit keer helemaal solo gezongen door Dave Keller himself, die daar eens te meer aantoont een geweldige soulzanger te zijn.

Opvallend zijn verder Land Of The Lonely met Johnny Rawls en de schitterende gospel Precious Lord, Take My Hand gezongen door de 89-jarige kerkvoorganger Brother Bob White.

Het album eindigt met het music & poetry nummer I’m Gonna Let It Shine voorgedragen door de dichter Toussaint St. Negritude, in een stijl die doet denken aan het werk van de Indiaans/Amerikaanse dichter/activist. John Trudell.

Dave Keller bewijst met ‘You Get What You Give – Duets’ wat voor een geweldige songschrijver hij is het is een prachtig, hartverwarmend soulblues album van grote klasse.

Kopen dus die plaat en niet alleen vanwege het goede doel!

Tracks:
01. One More Tear (Feat. Annika Chambers)
02. That Thing We Do (Feat. Carly Harvey)
03. You Get What You Give (Feat. Annie Mack)
04. The Evil That Men Do (Feat. Annie Mack, Annika Chambers, Johnny Rawls, Trudy Lynn)
05. Scratchin’ At Your Door (Feat. Joe Louis Walker)
06. Your Kind Of Fool (Feat. Trudy Lynn)
07. God Is Love / Love Is Everything (Feat. Dawn Tyler Watson)
08. The Spark
09. Make It To Tomorrow (Feat. Chad Hollister)
10. Land Of The Lonely (Feat. Johnny Rawls)
11. Precious Lord, Take My Hand (Feat. Brother Bob White)
12. The Kiss I Want (Feat. Katie Henry)
13. I’m Gonna Let It Shine (Feat. Toussaint St. Negritude)

Website: Dave Keller