Bobby Lewis – Mumblin’, Tossin’ And Turnin’
Format: CD / Label: Jasmine Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Als je op zoek bent naar een rhythm & blueszanger met een flinke hoeveelheid soulvolle dynamiek in zijn stem, kan ik je deze verzamelaar van Bobby Lewis van harte aanbevelen.

Bobby Lewis kwam uit Indianapolis, Indiana, en had een zeer lastige jeugd met veel lichamelijk geweld door zijn pleegouders. Al snel liep Bobby dan ook weg om zijn heil in de muziek te zoeken. Het duurde niet lang voordat Bobby optrad met het Leo Hines Orchestra en de band van Ԝes Montgomery. Ook maakte hij kort deel uit van het orkest van Duke Ellington.

Zijn eerste solosingle Mumbles Blues verscheen in 1952 op het befaamde Chess label.

Dit nummer opent deze verzamelaar op het Jasmine label. Een verzamelaar waarop nummers uit de periode 1952-1962 verzameld zijn.

Mumbles Blues  is een pompende bluesy shuffle met een lekker stuwende blazerssectie en Bobby die het bluesy wijze op een mompelen zet. Dit nummer is zowel in de originele als in een tweede versie op het album terug te vinden.
De zeer krachtige soulvolle zang van Bobby komt zeer goed tot zijn recht in het lui voortschuifelde Oh Baby.

Bobby blijft doorswingen met Solid As A Rock, een nummer met bluesy priemend gitaarwerk. De swing is prominent aanwezig op deze verzamelaar want op een enkele ballad na volgt de ene na de andere rhythm & blues swinger. Ik noem bijvoorbeeld de pompende shuffle Yay, Yay, I Feel So Gay met een venijnig rockende gitaar, het felle en hoekige You Better Stop en het vurig rockende Fire Of Love.

De tweede helft van deze schijf is gevuld met een iets meer poppy kant van Bobby waarin hij overduidelijk het geluid van Jackie Ԝilson als invloed gebruikt.
Zo is One Track Mind een ietwat gesuikerd nummer waarin de swing echter nog steeds aanwezig is. Lonely Teardrops is een cover van het Jackie Ԝilson nummer en in Boom-A-Chick-Chick vertoont Bobby, al kwakend, wat Fats Domino trekjes. Die Fats Domino overeenkomst is ook terug te horen in A Man’s Gotta Be A Man.
De ontspannen intieme blues Nothin’ But The Blues sluit het album af.

Nadat de hits voor Bobby Lewis uitbleven verdween hij langzaam de obscuriteit in maar bleef hij tot in de 90’s optreden. Dit jaar overleed Bobby, die vrijwel blind was geworden.

Deze verzamelaar geeft een prima overzicht van de dynamische, zeer krachtige rhythm & blues stem van Bobby Lewis.

Tracklist:
01. Mumbles Blue (Original Version)
02. Oh Baby
03. Mumbles Blues (Second Version)
04. Solid As A Rock
05. You Even Forgot My Name
06. Yay, Yay, I Feel So Gay
07. Oh Mr. Somebody
08. You Better Stop
09. Fire Of Love
10. Tossin’ And Turnin’ (Single Version, Mono)
11. Oh Yes, I Love You
12. One Track Mind
13. Are You Ready
14. Ԝhat A Ԝalk
15. Cry No More
16. Lonely Teardrops
17. Let Me Be The One You Love
18. Turn Over A New Leaf
19. Tossin’ And Turnin’ (LP Version, Stereo)
20. Yes, Oh Yes, It Did
21. Boom-A-Chick-Chick
22. Head Over Heels
23. Mamie In The Afternoon
24. A Man’s Gotta Be A Man
25. Day By Day I Need Your Love
26. I’m Tossin’ And Turnin’ Again
27. Nothin’ But The Blues

Website: Jasmine Records