In de Jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken zijn we begonnen met de rubriek:

“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

The Flock was een Amerikaanserockband met een mengeling van rock, jazz, blues en andere stijlen, die vaak werd vergeleken met bands als Chicago, Colosseum en Blood, Sweat & Tears.

The Flock werd in 1965 opgericht door Rick Canoff en Fred Glickstein, die beiden daarvoor al in de band The Exclusives samen hadden gespeeld. Met verschillende begeleidingsmuzikanten hadden ze meerdere singles opgenomen.

In 1969 werd de band uitgebreid tot een septet. In dat jaar verscheen hun opmerkelijk, maar commercieel tegenvallend debuutalbum ‘The Flock.

In 1970 trad The Flock op tijdens het Bath Festival met onder anderen Led Zeppelin. Ook in 1970 verscheen het tweede album, ‘Dinosaur Swamps’, dat niet aan de verwachtingen voldeed.

Ook trad de band in 1970 op tijdens het Holland Pop Festival in Rotterdam. In 1971, tijdens de opnamen voor het derde album, werd de band ontbonden.
Het album werd niet afgemaakt en niet uitgebracht. Jerry Goodman werkte mee op het album ‘My Goal’s Beyond’ van John McLaughlin en werd oprichter van diens fusieband 
Mahavishnu Orchestra.

In 1973 kwam het tot een hereniging als kwintet met de violist Mike Sydowsky, die het album ‘Inside Out’ inspeelde en op toer ging. In 2004 verscheen een livealbum met opnamen van de Europese tournee uit 1973.

Bezetting:

  • Rick Canoff (zang, saxofoon)
  • Fred Glickstein (zang, gitaar, keyboards)
  • Jerry Goodman (viool)
  • Jerry Smith (basgitaar)
  • Ron Karpman (drums)
  • John Gerber (saxofoon, dwarsfluit, banjo)
  • Tom Webb (saxofoon, dwarsfluit)