Recensie: Steve Earle & The Dukes – J.T.

 

Steve Earle  & The Dukes – J.T.
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: New West – Pias
Release: 2021

Tekst: Tom Wouters    

In de avond van 20 augustus 2020 sterft singer-songwriter Justin Townes Earle (38) alleen in een appartement in Nashville, Tennesee. Justin Townes was de zoon een beroemde vader, country rock singer-songwriter Steve Earle. En hij was op meer dan één manier in de voetsporen van zijn vader getreden. Als singer-songwriter, die in 13 jaar tijd acht albums en een EP uitbracht, en als drugs- en drankverslaafde. Maar terwijl zijn vader uiteindelijk afkickte, werd een leven vol drugs- en drankgebruik het einde van Justin Townes Earle.

Een paar dagen na zijn zoon’s dood begon Steve Earle aan de produktie van het album dat nu voor ons ligt: ‘J.T.’, een album met 10 songs van Justin Townes en één song van Steve zelf. Het album is uitgekomen op 4 januari 2021, de dag waarop zijn zoon 39 jaar oud zou zijn geworden.

‘J.T.’ is een rauw, vaak hartverscheurend en soms zelfs huiveringwekkend donker album geworden, waarin Steve Earle met zijn bekende schurende stem en de rauwe klanken van zijn band The Dukes de toch al vaak sombere songs van zijn zoon een extra wrange bijklank geeft, zoals in het door rauw verdriet getekende Far Away In Another Town, het prachtige Lone Pine Hill en het treurige The Saint of Lost Causes (de titelsong van JT’s laatste album uit 2019), waarin The Dukes de hartverscheurende zang passend ondersteunen.  

Het album eindigt met Last Words, waarin Steve Earle het laatste telefoongesprek beschrijft om te eindigen met de hartverscheurende woorden “Now I don’t know what I’ll do, until the day I follow you”.

‘J.T.’ is een rauw en hartverscheurend tribute album geworden van een beroemde vader voor zijn even talentvolle, maar getroebleerde zoon. Een album dat qua rauwe impact bijna ongeëvenaard is en hoogstens vergelijkbaar is met Neil Young’s ‘Tonight’s The Night’, dat een requiem was voor Crazy Horse-gitarist Danny Whitten.

De opbrengsten van ‘J.T.’ gaan naar een stichting, die Justin Townes driejarige dochter Etta St. James Earle zal ondersteunen. 

Tracks:
01. I Don’t Care
02. Ain’t Glad I’m Leaving
03. Maria
04. Far Away in Another Town
05. They Killed John Henry
06. Turn Out My Lights
07. Lone Pine Hill
08. Champagne Corolla
09. The Saint of Lost Causes
10. Harlem River Blues
11. Last Words

Website: Steve Earle