+++++Bob Bradshaw - Queen Of The West

Bob Bradshaw – Queen Of The West
Format: CD / Label: Fluke Records
Releasedatum: 27 september 2019

Tekst: Peter Marinus

Bob Bradshaw is een singer-songwriter, waarvan ik vind dat het hoog tijd wordt dat hij eens door het “grote publiek” omarmd gaat worden. Deze singer-songriter van Ierse afkomst en opgegroeid in Boston, USA, heeft namelijk een vierde album uitgebracht, dat je gelijk grijpt en je vervolgens niet meer loslaat. Een conceptalbum over de mytische persoon, moordenares Rory Black, ook wel “bekend” als Queen Of The West.

Dertien nummers lang ben je in de ban van dit verhaal dat versierd is met intieme, breekbare Americana. Americana waarin je een mix van folk, country en pop tegenkomt. Door de enigszins gebroken stem van Bob duiken er regelmatig vergelijkingen met Elvis Costello in diens Americana periode op.

En zoals het bij een verhaal over een mytisch persoon hoort opent de opener Queen Of The West met mysterieus zwevende muziek. Langzaam deinend met zacht huilende gitaren, hemelse achtergrondzang van Annie Lynch en Britt Connors maar ook met een schroeiende gitaarsolo van Andrew Stem. Role Of A Lifetime grijpt lichtjes terug op het geluid van Bob Dylan in zijn folkrock periode aan het einde van de sixties. In dit intiem voortschuifelende nummer is een voorname rol weggelegd voor de sfeervolle fiddle van Chad Manning. Ruby Black klinkt vervolgens dreigend en hoekig voortbonkend met grooves die New Orleans-achtig aandoen. In de statige folkinvloeden kan je de Ierse afkomst van Bob terughoren.
1-800-SOSAINT is weer een prima voorbeeld van een intieme ballad, die langzaam voort zwiert met een diep twangende gitaar en zacht huilende fiddle. Child is een ballad van het breekbare soort met hemelse achtergrondzang, een warme contrabas van Scoop McGure en huilende pedal steel én fiddle.
De invloed van Elvis Costello lijkt vrij groot in High Horse met een eigenzinnig zwierend ritme, Byrds-achtig gitaarwerk en een psychedelisch geluid. De intieme ballad Story Goes is omgeven door een mysterieus Twin Peaks-achtig sfeertje met een belangrijke rol voor de smachtende fiddle en de sirene achtige zang van Annie Lynch en Britt Connors.
In Albuquerque is het tijd voor de wat meer authentieke country met dat verschil dat het in dit nummer lijkt alsof Elvis Costello de zang heeft overgenomen. Het geluid van de latere Tom Petty is prominent aanwezig in het warme Every Little Thing. How You Disappear is een rokerig, haast jazzy, nummer met een zeer weldadig geluid en een prachtig twangende jazzgitaar.
Na het sprankelend frisse Take Me To The East is de breekbare ballad Your Song de afsluiter van dit album. Een nummer waarin de meerstemmige zang Crosby Stills Nash & Young-achtige klasse heeft.

Bob Bradshaw heeft een zeer indrukwekkend album afgeleverd met Americana van een bijzonder soort!

Tracklist:
01. Queen Of The West
02. Role Of A Lifetime
03. Ruby Black
04. 1-800-SOSAINT
05. Child
06. The Wearing Of The Black
07. High Horse
08. Story Goes
09. Albuquerque
10. Every Little Thing
11. How You Disappear
12. Take Me To The East
13. Your Song

Website: Bob Bradshaw