Blue Öyster Cult – The Symbol Remains
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Frontiers Music Srl

Release: 2020

Blue Öyster Cult is terug van eigenlijk nooit weggeweest. Het laatste studioalbum, ‘Curse Of The Hidden Mirror’ mag dan uit 2001 stammen maar daarna bleef de band actief en bracht een hele rits aan live albums uit.

De band bestaat al 53 jaar en werd in 1967 opgericht. Van de originele band zijn alleen Donald “Buck Dharma” Roeser (gitaar) en Eric Bloom (keyboards, gitaar en zang) over en ze worden op het nieuwe album aangevuld met Richie Castellano (gitaar), Danny Miranda (bas) en Jules Radino (drums, percussie).

En het geluid van de Cult is nog onveranderd! Nog altijd weet de band met een prima mix van stevige rock en verzorgde rock op de proppen te komen.

Dat hoor je gelijk in de opener That Was Me, een pompende stevige rocker met prima meerstemmige zang en een onverwachts opduikende reggaebreak. De band rockt daarna soepel verder met Box In My Head, dat voorzien is van felle riffs.
Tainted Blood gaat meer de verzorgde pop-rockkant op, waarbij je kan denken aan een band als Toto. Een nummer waar vooral de prima meerstemmige zang helemaal op z’n plek is.  Vervolgens is ook het hoekig pompende Nightmare Epiphany enigszins Toto-achtig met een diep twangende gitaar. Edge Of The World klinkt daarna stukken grimmiger met rauw snijdend gitaarwerk gevolgd door de felle maar verzorgde rock van The Machine.
De stuwende rocker Train True (Lennie’s Song) heeft een behoorlijk hoog country en rockabilly gehalte. Stand And Fight klinkt donker en dreigend met een tekst die tegenwoordig helaas van toepassing kan zijn.
Florida Man heeft hetzelfde sprankelende geluid als de klassieker “(Don’t Fear) The Reaper”en dus een warm deinend nummer. The Alchemist opent met majestueuze hakkende riffs en is een nummer met een donker log geluid.
In Secret Road duiken, verrassend genoeg, Stones-achtige gitaarriffs op en There’s A Crime laat een fel, haast punky, geluid horen. Een nummer waarin de Cult zich van haar rauwste kant laat horen.

Het is goed dat de Cult weer terug is! Een aanrader voor alle liefhebbers van de Classic Rock!

Tracklist:
01. That Was Me
02. Box In My Head
03. Tainted Blood
04. Nightmare Epiphany
05. Edge Of The World
06. The Machine
07. Train True (Lennie’s Song)
08. The Return Of St. Cecilia
09. Stand And Fight
10. Florida Man
11. The Alchemist
12. Secret Road
13. There’s A Crime
14. Fight

Website: Blue Öyster Cult