Recensie: BLK JKS – Abandu / Before Humans

 

BLK JKS - Abandu/Before Humans

BLK JKS – Abandu / Before Humans
Format: CD – LP – Digital / Label: Glitterbeat Records – Xango Music
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

De Zuid-Afrikaanse band BLK JKS (Black Jacks) is een zeer bijzondere band. Dat vond Foo Fighters frontman Dave Grohl ook al toen hun debuutalbum ‘After Robots’ in 2009 verscheen. Hij riep het album uit tot zijn favoriete album van dat jaar.

Waarom is deze band zo bijzonder? Omdat zij moeiteloos de meest uiteenlopende muziekstijlen tot één verslavend swingend geheel weten te maken.

De band uit Johannesburg werd in 2000 opgericht en bestaat momenteel uit Mpumelelo Meata (gitaar), Molefi Makanise (bas), Tshepang Ramoba (drums) en Tebogo Seitei (trompet).

In 2001 werd de band tweede tijdens de Global Battle Of The Bands.

Op hun nieuwe album zijn Vieux FarkaToure (gitaar), Madala Kunene (gitaar), Ali Magassa (zang) en Beastie Boy Money Mark als gasten te beluisteren.

Een voorbeeld van het unieke geluid van BLK JKS is bijvoorbeeld Running – Asibaleki/Sheroes Theme. Het nummer opent met donderende drums, gevolgd door donkere dreigende gitaarklanken, die daarna weer gevolgd worden door opgewekte blazers, die een township groove in gang zetten. De zwevende trompet zorgt voor een jazzy sfeer in een in dub gedrenkt nummer.

Harare heeft een dromerig, hypnotiserend Arabisch intro en gaat dan over in een loom groovende mix van Afro en dance. Dit nummer grooved als het betere Material werk met raps en hemelse zang. Een zwaar verslavend nummer.

Mme Kelapie wordt voortgedreven door funky drums en pompende Afro blazers. Ook dit nummer is flink in de dub gedrenkt.

De psychedelische rock heeft in Human Hearts de overhand. Een dromerig nummer met warme blazers en een soms haast bossa nova-achtig geluid.

Yoyo! – The Mandela Effect/Black Aurora Cusp Druids Ascending is een rusteloos, boos nummer met een Public Enemy-achtige heftigheid.

In de afsluiter Mmao Wa Tseba – Nara/Indaba My Children zijn de invloeden van the Red Hot Chili Peppers en indie bands als the Pixies zeer nadrukkelijk aanwezig.

Met dit album van BLK JKS verveel je je geen moment. Een zeer avontuurlijk album van een zeer bijzondere band!

Tracklist:
01. Yela Oh!
02. Running – Asibaleki/Sheroes Theme
03. iQ(w)ira
04. Mme Kelapie
05. Harare
06. Human Hearts
07. Yoyo! – The Mandela Effect/Black Aurora Cusp Druids Ascending
08. Maiga Mali Mansa Musa
09. Mmao Wa Tseba – Nara/Indaba My Children

Website: BLK JKS