Recensie: Rag ‘n Bone Man – Life By Misadventure

 

Rag ‘n Bone Man - Life By Misadventure

Rag ‘n Bone Man – Life By Misadventure
Format: CD – LP – Digital / Label: Columbia Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Ik snap nu waar de term “het moeilijke tweede album” vandaan komt! Volgens mij is deze term gecreeerd door de muziekpers. En dan met name de Britse muziekpers. Deze is er namelijk vaak als de kippen bij om een nieuwe band of artiest te ontdekken en meestal staan ze dan ook vooraan om deze artiesten, zodra ze populair beginnen te worden, weer genadeloos af te maken.

Zoiets is er nu ook bezig bij de Britse zanger Rag ‘n Bone Man. Zijn debuutalbum ‘Human’ uit 2017 sloeg in als een bom. Rag ‘n Bone Man (oftewel Rory Graham) werd uitbundig geprezen om zijn bulderende stem waarmee hij zijn songs van de nodige soul en blues voorzag.

Binnen no time was Rag ‘n Bone Man dus razend populair. En je raadt het al….zijn nieuwe tweede album krijgt met name van de Britse pers vernietigende kritieken. Men verwijt hem nu dat hij zijn bulderende stem gebruikt om emoties te verbloemen.

Tegelijkertijd krijgt Rag ‘n Bone Man de kritiek dat hij op zijn nieuwe album op een aantal nummers ingetogen en breekbaar klinkt. Snapt U het nu nog?

Voor mij is dit tweede album “gewoon” een prima album. Een album waarop Rag ‘n Bone Man inderdaad een aantal keer ingetogen klinkt. Zoals in het folky Fireflies waarin hij nog steeds enorm soulvol klinkt.

Breath In Me is zo mogelijk nog intiemer met een warme bas en een donkere orkestratie.

Veel nummers op dit album gaan over verbroken relaties en de pijn daarna. Gezien het feit dat Rag ‘n Bone Man trouwde, een kind kreeg en al snel weer scheidde is dit volkomen logisch.

“I don’t want to fall in love again” zingt hij in Fall In Love Again waarin hij vocaal ook in de hogere regionen overtuigt. De atmosferisch zwevende ballad Talking To Myself is het prijsnummer van het album met doorleefde gekwelde zang.

In Anywhere Away From Here zingt Rag ‘n Bone Man een duet met Pink. Pink’s stemgeluid sluit in deze pianoballad naadloos aan op de rauwe zang van Rag ‘n Bone Man.

De single All You Ever Wanted is een felle rocker en het is even wennen om Rag ‘n Bone Man fel rockend te horen maar ook hier overtuigt hij.

In het luchtige folkie Changing Of The Guard zitten voorzichtige Fleetwood Mac invloeden.

Time Will Only Tell heeft een bluesy drive in een haast Bobby Womack-achtig funky soulnummer.

Een “moeilijk” tweede album? Welnee joh! Een prachtig tweede album! Op naar het derde album….

Tracklist:
01. Fireflies
02. Breath In Me
03. Fall In Love Again
04. Talking To Myself
05. Anywhere Away From Here
06. Alone
07. Crossfire
08. All You Ever Wanted
09. Changing Of The Guard
10. Somewhere Along TheWay
11. Time Will Only Tell
12. Lightyears
13. Party’s Over
14. Old Habits
15. Anywhere Away From Here

Website: Rag ‘n Bone Man