Recensie: Various Artists – The Dreamers To The Blossoms – Evolution Of A Girl Group

 

Various Artists - The Dreamers To The Blossoms – Evolution Of A Girl Group

Various Artists – The Dreamers To The Blossoms – Evolution Of A Girl Group
Format: CD / Label: Jasmine Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Een raar verhaal! De grootste hit van de meidengroep the Blossoms was He’s A Rebel maar deze single werd uitgebracht als een single van the Crystals! De hoofdschuldige in dit verhaal was de maffe producer Phil Spector. Doordat de originele Crystals op tournee waren liet Spector het nummer door the Blossoms zingen en zette er dus doodleuk de naam the Crystals onder!

The Blossoms uit Californië begonnen halverwege de jaren ‘50 als the Dreamers. Oorspronkelijk als backing vocals voor Richard Berry. Daar zijn een aantal voorbeelden van te vinden op dit album zoals het opgewekt swingende rhythm & bluesnummer Daddy Daddy of het lui pompende Good Love.

Daarna gingen the Dreamers op eigen kracht verder en brachten enkele singles uit. Ook deze zijjn hier te horen. Wat gelijk opvalt zijn de schitterende meerstemmige vocalen van Darlene Love, Fanita James en Jean King. De ballads Since You’ve Been Gone en Do Not Forget klinken daardoor als ultieme slijpers.

Na de Dreamers periode gingen de meiden verder als the Rollettes waarvan je o.a. het opgewekt pompende Kiss Me Benny hoort. Hier klinken ze als een soulvolle versie van the Andrews Sisters.

Na the Rollettes werd de naam veranderd in the Playgirls en hun geluid klonk een stuk feller zoals te horen is in de rhythm & blues swinger Hey Sport en de stomende orgelswinger Sugar Beat.

Onder de naam the Blossoms werd één album uitgebracht, Shockwave, in 1972.

Op deze verzamelaar zijn de singles van the Blossoms te horen waarvan het duidelijk op Mother-In-Law gebaseerde Son-In-Law er uit springt terwijl Write Me A Letter een zeer diepe soulballad is.

Als extra is er een aantal nummers waarop the Blossoms de backing vocals verzorgen zoals in de zoete meidenpop van Shelley Fabares in Johnny Angel en de pompende twangpop van Duane Eddy in (Dance With The) Guitar Man.

Zip-A-Dee-Doo-Dah was een hit van Bob B. Soxx & the Blue Jeans en dat waren Darlene Love en Farina James samen met Bobby Sheen.

Een wederom uitstekend album op het Jasmine label en verplichte kost voor de liefhebbers van de girl-groups!!