Blackberry Smoke – Live From Capricorn Sound Studios
Format: CD-EP / Label: 3 Legged Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Een EP opnemen waarvan de opbrengsten gedeeltelijk gedoneerd worden aan een goed doel (in dit geval The Recording Academy’s MusiCares COVID-19 Relief Fund) is natuurlijk altijd een prima initiatief. En als die EP dan ook nog eens gevuld is met een zestal Southern Rock klassiekers en uitgevoerd wordt door een prima Southern Rock band, is het helemaal feest!

Dat is dus het geval bij deze EP van de band Blackberry Smoke. Een band, die bestaat uit Charlie Starr (zang, gitaar), Richard Turner (bas, zang), Brit Turner (drums), Paul Jackson (gitaar, zang) en Brandon Still (keyboards).

credits: David McClister

Zoals gezegd komt er een aantal Southern Rock klassiekers voorbij. Te beginnen met Midnight Rambler van the Allman Brothers Band. Blackberry Smoke levert een natuurgetrouwe cover van deze klassieker af waarin opvalt hoe de stem van Charlie Starr op die van Gregg Allman lijkt. Ook benaderen de gitaristen via prima gitaarspel de klasse van de Allmans.
The Marshall Tucker Band was in ons land niet echt populair, in de States echter wel. Hun Take The Highway wordt stuwend en funky uitgevoerd met de hulp van de fluit van Marshall Tucker Band lid Marcus Henderson, die door zijn spel een Ian Anderson luchtje aan dit nummer geeft.
De cover van Wet Willie’s Keep On Smiling klinkt heerlijk lui en funky met Wet Willie zanger Jimmy Hall en the Black Berrys als gasten. Ook Grits Ain’t Groceries is bekend van Wet Willie maar werd geschreven door Little Milton. Deze cover heeft een onweerstaanbare funky groove én prima scheurend en snijdend gitaarwerk.
Het is een bijna onmogelijk taak om de klasse van de Allman Brothers Band klassieker Revival te benaderen. Toch komt Blackberry Smoke akelig dicht in de buurt van het origineel in een zeer soulvol swingende cover.
Het laatste nummer, Southern Child, is een eerbetoon aan de onlangs overleden Little Richard. Dit onbekende Little Richard nummer past naadloos tussen de Southern Rock klassieker.

Van mij had deze EP wel een heel album mogen zijn. Zo lekker vond ik deze EP!

Tracklist:
01. Midnight Rambler
02. Take The Highway
03. Keep On Smiling
04. Grits Ain’t Groceries
05. Revival
06. Southern Child

Website: Blackberry Smoke

https://open.spotify.com/playlist/2uEReu07YcRa0mx0wcsaOV