Pete Hawkes – The Jazz, Blues & Ragtime Of Pete Hawkes
Medium: CD – Digital / Label: Pete Hawkes Music
Release: 2020

Tekst Fons Delemarre

Australiër Pete Hawkes bracht in 1996 zijn eerste album uit. Op het internet wordt gemeld hij sindsdien 1200 (twaalf honderd) albums heeft uitgebracht. Dat zou iedere week één album zijn. Een ander getal dat circuleert is ± 700; nog altijd ± 30 per jaar.

Onderaan deze bespreking staat een ‘klein’ overzicht. Zeker is dat hij héél veel muziek heeft gemaakt, gespeeld en uitgebracht. ‘Veel’ is een terugkomend begrip bij Hawkes. Veel albums, dus, veel verschillende muzikale activiteiten: componeren, instrumenten bespelen, zingen, instructie en héél veel optreden. Maar ook véél muzikale invloeden en stijlen.

Keltische muziek, folk, klassiek, jazz, fusion, blues, kamermuziek, wereldmuziek, rock, gothic rock, ragtime, Delta blues, ambient, singer-songwriter, barokmuziek; en de nodige mengvormen. Die hybride stijlen zijn misschien wel het overheersende kenmerk van zijn muziek. Hij heeft ook letterlijk zijn vleugels flink uitgeslagen. Geboren en gewerkt in Australië, later ook Tasmanië, toen Engeland, Rusland, China en weer terug naar down under. Onrustig, ondernemend, wispelturig en voortdurend wisselend bij alles wat met muziek te maken heeft: Hawkes doet het kennelijk allemaal. Hij is overigens ook wiskundige…

Dat allemaal samen leidt nu tot zijn zoveelste album, met natuurlijk weer een bonte variatie aan en een mix van muzikale ideeën. Soms zijn de composities inderdaad niet meer dan het begin van een min of meer uitgewerkt idee. Soms lijken de nummers daarentegen meer een aanzet tot een kleine, kleurrijke symfonie.

Driekwart van de nummers zijn instrumentale stukken. Prominent aanwezige instrumenten: akoestische en elektrische gitaargitaar, dwarsfluit, viool (het geluid van Jean-Luc Ponty), flugelhorn, trompet en mondharmonica.
Prominent aanwezige muzikale invloeden: sommige nummers doen denken aan Ry Cooder-soundstracks als ’Paris, Texas’, andere aan het geluid en de compositorische aanpak van de avontuurlijke Nederlandse jazzband Kapok; en dan met name het spel van hoornspeler Morris Kliphuis.
De vocale stukken van Hawkes hebben een touch van Leo Kottke. Afgezien van wat verspreidde stukjes metalgitaar, klinkt het album hoofdzakelijk akoestisch en redelijk ingetogen. Jazzy en experimenteel is het bij tijd en wijle zeker. In dat opzicht doen de laatste twee nummers hun titels alle eer aan.

Want hoe klinken een Electric Requiem en een Bad Dream on Good Acid? De muziek past prima bij de benaming ervan. Strijkers, experimenteel, klassiek-achtig, cello en metalgitaar: kortom, muziek die voortdurend verrast en die je ook regelmatig even op het verkeerde been zet. Boeiend om naar te luisteren, als je er van houdt zo nu en dan iets onverwachts te horen.

Net als Franz List en Duke Ellington heeft Steve Hawkes een aandoening waardoor hij geluiden niet alleen hoort, maar ook als kleuren ziet. Waarschijnlijk heet track acht daarom Vivid Dream In Crimson Purple. Bovenstaande tekst is volgens Hawkes eigenlijk overbodig. “Music”, vindt Hawkes, “should not be classified and it should be primarily judged by the emotional impact the music makes to listeners rather than technical prowess”.

Een veelkleurig muzikaal verrassingspakket is ‘The Jazz, Blues & Ragtime Of Pete Hawkes’ in ieder geval…

Tracks:
01. Edwina’s Paradox
02. I’ve Changed My Mind
03. Vivid Dream In Crimson Purple
04. Seventh Heaven
05. A Whispered Scream
06. Curious Creation in Cream
07. The Boisterous Border Collie
08. Nothings New
09. Moustache
10. Medley: Silhouettes in the Shadows_The Lord Bereks Last Charge
11. Peaceful Journey into the Waters of Afterlife
12. Windows to Many Souls
13. The Bellylaugh Rag
14. The Miners Song
15. One Lazy Day in Downtown Madrid
16. Electric Requiem

Website: Pete Hawkes

Beknopte discografie:

Secrets Vows and Lies (originally Festival, now Catapult)
Unspoken Riddles (1998, IAG)
Witchcraft (Catapult)
Double Diversity (Sept 2005, Timeless)
The Lost Souls Entwined (Sept 2007, ValleyArm)
Guitar Styles Volume 1 (March 2010, Catapult)
Guitar Styles Volume 2 (March 2010, Catapult)
The Blue Bear Studio Sessions, Pete Hawkes with Dave Swarbrick (Sept 2007, ValleyArm)
Genres Volume 1 Jazz, Ragtime and Blues, Selected Instrumentals (February 2010, Catapult)
Genres Volume 2 Gypsy, Celtic and Folk, Selected Instrumentals, (February 2010, Catapult)
Genres Volume 3 Classical and Chamber Music, Selected Instrumentals, (February 2010, Catapult)
Genres Volume 4 Ambient, Meditative and Spiritual, Selected Instrumentals, (February 2010, Catapult)
Genres Volume 5 Gypsy, Orchestral and Cello, Selected Instrumentals, (March 2010, Catapult)
Best of Pete Hawkes: 1996–2010 Digitally Remastered (June 2010, Catapult)
An Interpretation of Vivaldi -Concerto in D minor, Op. 3 No.11 RV 565 (August 2010, Catapult)
Pete Hawkes – A Retrospective Vol 1 (August 2010, Catapult)
Classical Gems (October 2010, Catapult)
Pete Hawkes – A Retrospective Vol 2 (October, 2010, Catapult)
Pete Hawkes -Live at the Wesley Convention Centre (August 2010, Catapult)
Pete Hawkes – A Retrospective Vol 3 (August 2010, Catapult)
Pete Hawkes – A Retrospective Vol 4 (August 2010, Catapult)
Exquisite Classical Volume 1 (August 2010, Songcast)
Exquisite Classical Volume 2 (September 2010, Songcast)
Songs of Gypsy Russia (September 2011, Catapult)
Evocative Violin Volume 1 (September 2010, Songcast)
Evocative Violin Volume 2 (September 2010, Songcast)
Evocative Violin Volume 3 (September 2010, Songcast)
Gypsy (June 2011, Catapult)
Melancholy Cello (Originally 2001, re-released on Catapult 8 July 2011)
Four Leaf Clover (July, 2011, Catapult)
Curious Conundrums: Pete Hawkes’s Most Interesting Instrumentals (July 2011, Catapult)
The DADGAD Files: Tribute to Davey Graham (July 2011, Songcast)
Pete Hawkes and Phil Emmanuel: Live at Lizottes (August 2011, Catapult)
The Essential Pete Hawkes (September 2011, Catapult )
Selections of Classical and Jazz Works (February 2012, Catapult)
Beautiful Guitar (February 2012, Catapult)
Secrets Vows and Lies (February 2012, Catapult)
The Jazz Chronicles (February 2012, Catapult)
The Colors of Jazz (February 2012, Catapult)
Ragtime and Bluez (February 2012, Catapult)
Secrets Vows and Lies ( February 2012, Catapult)
Pete Hawkes: His Finest Classical Works ( February 2012, Catapult)
The Unusual Arrangements Album (February 2012, Catapult)
Dr Jekyle and Mr Slyde (February 2012, Catapult)
Moustache: Highly Unusual Jazz (February 2012, Catapult)
Eastern Cello (February 2012, Catapult)
Odyssey in Blue (February 2012, Catapult)
Witchcraft ( February 2012, Catapult)
Geisha Girl ( February 2012, Catapult)
Beautiful Dreamer (February 2012, Catapult)
The Lost Souls Entwined ( February 2012, Catapult)
Aliens ( February 2012, Catapult)
The Sacred Blasphemny concerto (February 2012, Catapult)
Cello Snippets (February 2012, Catapult)
A Little Tribute to Satchmo (February 2012, Catapult)
The Darkness (February 2012, Catapult)
The Battle Cry of Freedom (single: slide Arrangement Hawkes) (February 2012, Catapult)
Ghost Whispers (November 2013, Catapult)
Violin Feug for Ada (single, 2013, Catapult)
Wayfaring Gypsy (December 2013, Catapult)
Steel String Stories (December 2013, Catapult)
The Jazz Collection (February 2014, Catapult)
Soul Secrets (April 2014, label Tunecore)
Pete Hawkes Anthology (April 2014, label Tunecore)
Ancient Dream (April 2014, Catapult)
Moonlight at Midnight (Single- July 2014, Catapult)
Beautiful Music for Acoustic Guitar & Cello (October 2014, Catapult)
Eastern Swing (January 2015, Catapult)
Arabia (June 2015, Catapult)
Knight of Eldorath (July 2015, Catapult)
“Days Without You” (Single July 2015, Catapult)
‘”he Trust of Iron, the Truth of Steel” (Single June 2015, Catapult)
Paintings in Cello (July 2015, Catapult)
The Sultan’s Daughter (January 2016, Catapult)
Song for Aleksandra (January 2016, Catapult)
Waltzing Matilda (February 2016, Catapult)
‘”Seventh Heaven” (Single) (February 2016, Catapult)
The Alchemy of Dark Spells (March 2016, label Tunecore)
Horus and the Seventh Heaven (April 2016, Catapult)
Strange Times (July 2016, Catapult)
Sanity Howling at the Moon (July 2016,Catapult)
Valentina (July 2016, Catapult)
Sorry Nic, It Was Just How I Was Feeling Today (August 2016, Catapult)

Hits: 1