Black Swan – Shake The World
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Frontiers Music srl
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Als een band bestaat uit ex-leden van bands als Dio, Dokken, Foreigner, Mr. Big, Whitesnake, Winger, Survivor en the Michael Schenker Group wordt er al gauw gesproken over een “supergroep”. Dat houdt natuurlijk niet automatisch in dat je dan ook gelijk met “super muziek” te maken hebt!

In het geval van de band Black Swan dekt de term “supergroep” de lading echter totaal!

De band bestaat uit Jeff Pilson (bas, akoestische gitaar, keyboards, ex-Dio, Dokken, Foreigner), Matt Starr (drums, ex-Mr. Big), Reb Beach (gitaar, ex-Dokken, Whitesnake, Winger) en zanger Robin McAuley (ex-Michael Schenker, Survivor).

Het zal, gezien het muzikale verleden van deze muzikanten, dan ook niet als verrassing komen, dat we hier te maken hebben met een album, dat vol staat met melodieuze metal. Melodieuze metal van een zeer hoogstaand niveau!

Het eerste, dat opvbalt aan dit album, is dat zanger Robin McAuley nog steeds niets aan vocale kracht heeft ingeboet. Zijn stem is nog steeds krachtig en zeer soulvol, ook in de hogere regionen. Daarnaast steelt gitarist Reb Beach meerdere malen de show met zijn razende en gierende soli.

De band gaat er gelijk krachtig pompend tegenaan in Shake The World. Een zeer fel rockend en melodieus nummer, dat de fans van Dio en Rainbow zeer zeker zal aanspreken. Daarna volgt de logge riffrocker Big Disaster, die iets meer richting Whitsnake trekt.
Reb Beach zorgt met zijn schurende en gierende gitaar voor het intro van Johnny Came Marching. Een log funky groovend nummer met een behoorlijk “We Will Rock You” gehalte.
Vervolgens zit het majestueus pompende Immortal Souls weer in het Dio hoekje met meesterlijke zang van Robin McAuley. Met het mid-tempo melodieuze Make It There doet Black Swan een gooi naar de hitlijsten. Een ingetogen Foreigner-achtig ingetogen nummer met zeer soulvolle zang en vlammend gitaarwerk.
Dan volgt er een aantal stevig pompende nummers. Ten eerste het stomende staccato rockende She’s On To Us dat gevolgd wordt door het zo mogelijk nog vlammendere The Rock That Rolled Away. Deze melodieuze boogie dendert heerlijk over je heen. Na een zwevend bluesy gitaarintro opent het Foreigner-achige Sacred Place.
Unless We Change opent met statige, stemmige strijkers, die al snel onder de voet worden gelopen door een fel pompende band met Thin Lizzy-achtig gitaarwerk.
Als afsluiter volgt er dan toch nog een ballad, Divided/United. Een ballad met Queen invloeden, die halverwege over gaat in een funky pompende rocker.

Black Swan heeft een album afgeleverd, dat één van de meest overtuigende melodieuze metal albums van de laatste tijd is.

Tracklist:
01. Shake The World
02. Big Disaster
03. Johnny Came Marching
04. Immortal Souls
05. Make It There
06. She’s On To Us
07. The Rock That Rolled Away
08. Long Road To Nowhere
09. Sacred Place
10. Unless We Change
11. Divided/United

Website: www.facebook.com/BlackSwanRockNRoll