Chickenbone Slim – Sleeper
Format: CD / Label: Lo Fi Mob Records
Release: 2020

Tekst: Martin van der Velde

De vanuit San Diego, California opererende bluesartiest Chickenbone Slim gaat in het dagelijks leven als Larry Teves door het leven. In 2012 formeert hij zijn band Chickenbone Slim and the Biscuits, genoemd naar zijn favoriete eten biscuits. Als liefhebber van vintage apparatuur is het niet zo vreemd dat hij Big Jon Atkinson tegen het lijf loopt. Ook deze man heeft een bijzondere voorkeur voor alles wat vintage is en zelfs qua opname technieken gaat hij het liefst terug naar het lo-fi tijdperk.

Chickenbone Slim prefereert zijn 1946 Gibson BR-1 versterker, die in combinatie met zijn oude Fender Telecaster voor zijn eigen unieke sound zorgt. Als grote inspiratiebronnen noemt Slim de oude Chicago- en Texas bluesmasters, maar ook de lokale Tomcat Courtney, de Godfather van de San Diego Blues, die hij veelvuldig van backing heeft voorzien heeft grote invloed op zijn spel.

Daarvoor is hij 20 jaar als bassist in de San Diego area actief geweest en heeft de lage tonen verzorgt voor The Mississippi Mudsharks, Jinxking en The Boogieme. Zijn debuut album ‘Gone’, dat hij direct live op tape, zonder overdubs in de Big Tone studio opneemt verschijnt in 2015 op het Lo Fi Mob Records label.
Studiobaas Big Jon Atkinson van de Big Tone studio verzorgt het harmonica spel op dit album. Twee jaar later verschijnt het album ‘The Big Beat’. Dit album is eigenlijk een beetje uit geluk en wellicht voorzienigheid ontstaan.

Wanneer Slim zich voor een aantal dagen touren in de omgeving van San Francisco, California ophoudt en er vier dagen even niets te doen is, blijkt Kid Andersen van de Greaseland Studio in Hayward, California net even niet met Rick Estrin and the Nightcats op tour te zijn, daarnaast is de studio op dat moment ook nog eens vacant.
Al snel worden plannen gesmeed om de ruimte te benutten en wanneer ook Big Jon Atkinson beschikbaar is wordt de studio gehuurd en de opnames voor The Big Beat voor Lo Fi Mob Records label gerealiseerd.

Op hetzelde label verscheen zojuist ‘Sleeper’, die wederom is opgenomen is in de Greaseland studio van Christoffer ‘Kid’ Anderson. De schijf gaat van start met Vampire Baby, een swing shuffle gedrenkt in de sound van de jaren vijftig. Door met de rocker Tougher Than That, met pittig gitaarwerk van Chickenbone Slim om vervolgens richting rockabilly op te schuiven met The Ballad Of Dick.
In de instrumentaal en gitaargedreven swing Strolling With Chickenbone maakt Slim even ruimte voor een korte harmonica solo van Troy Sandow, die vervolgens in de rockabilly gerelateerde track Ride nog even flink op het kleinood uitpakt.
Met het Americana getinte Helpless, waarop Slim zichzelf begeleidt op akoestische gitaar en het naar swamprock neigende Little Victory zit Chickenbone Slim ineens op een ander spoor.
We zijn weer terug gekeerd bij de blues met Dignity en de afsluitende track These Things Happen.

‘Sleeper’ biedt veel variatie zowel binnen het bluesgenre als aan muziekstijlen. Wat dat betreft zet Chickenbone Slim de op The Big Beat uit 2017 ingezette koers voort.  

01. Vampire Baby
02. Tougher Than That
03. The Ballad Of Dick
04. Strolling With Chickenbone
05. My Bad Luck
06. Ride
07. Helpless
08. Little Victory
09. Dignity
10. These Things Happen

Website: Chickenbone Slim