++++Big Mama Thornton - The Story Of My Blues – The Complete Singles As & Bs (1955-1961)

Big Mama Thornton – The Story Of My Blues – The Complete Singles As & Bs (1955-1961)
Format: CD / Label: Jasmine Records
Releasedatum: 12 juli 2019

Tekst: Peter Marinus

Blueszangeres Big Mama Thornton behoort tot de grote namen van de blues en toch heb ik altijd het idee, dat zij ook één van de meest ondergewaardeerde bluesartiesten is. Vooral vergeleken met haar mannelijke bluescollega’s.
Ze werd geboren als Willa Mae Thornton in Montgomery, Alabama en was op haar veertiende al muzikaal aktief als lid van the Georgia Hot Harlem Revue, waarin zij zong en de drums en de harmonica bespeelde.
In 1951 tekende zij haar eerste platencontract bij Peacock Records, een label dat gerund werd door producer en songschrijver Don Robey. Onder zijn leiding nam Big Mama de nodige singles op in de periode tussen 1955 en 1961.
Eén van die singles, Hound Dog, werd haar grootste hit. Een compositie van het befaamde songschrijversduo Leiber & Stoller. De versie van Big Mama is de eerste versie die van dit nummer werd opgenomen en klinkt loom en swingend met een belangrijke rol voor Big Mama’s krachtig brullende en huilende stem.
Big Mama nam nog een aantal Leiber & Stoller nummers op zoals het zacht schuifelende Night Mare met begeleiding van The Johnny Otis Band. Ook de swinger I Smell A Rat komt uit de Leiber & Stoller koker waarin Big Mama behoorlijk grommend te horen is. Every Time I Think Of You werd geschreven door Johnny Copeland en Big Mama is in deze cover op haar krachtigst en emotioneelst te horen. Gitarist Roy Gaines duikt in een drietal nummers op waarvan de lome shuffle The Fish eruit springt.
Tot mijn verbazing merkte ik dat een tweetal James Brown’s bandleden ook op dit album te horen zijn, namelijk Bobby Byrd en saxofonist St. Clair Pinckney. Zij zijn te horen in het superstomende Don’t Talk Back en de krachtige rauwe blues van Big Mama’s Coming Home. Andere hoogtepunten op dit album zijn het hilarische Tarzan nummer Tarzan And The Dignified Monkey, een duet met Elroy Peace, Story Of My Blues, een slowblues met de powerhouse zang van Big Mama in de hoofdrol, het dreigende Walking Blues, compleet met xylofoon en jungledrums en Big Mama’s lijflied They Call Me Big Mama.

Dit prima overzichtsalbum bewijst voor de zoveelste keer, dat Big Mama Thornton simpelweg tot de bluestop hoort.  Een echte Big Mama, zowel qua postuur als stem!

https://www.youtube.com/watch?v=frsBq9MCNVg

Tracklist:
01. Partnership Blues
02. I’m All Fed Up
03. No Jody For Me
04. Let Your Tears Fall, Baby
05. Mischievous Boogie
06. Every Time I Think Of You
07. Hound Dog
08. Night Mare
09. Cotton Picking Blues
10. They Call Me Big Mama
11. I Ain’t No Fool Either
12. The Big Change
13. I’ve Searched The Whole World Over
14. I Smell A Rat
15. Stop A Hoppin’ On Me
16. Story Of My Blues
17. Walking Blues
18. Rock A Bye Baby
19. The Fish
20. Laugh, Laugh, Laugh
21. Tarzan And The Dignified Monkey
22. How Come
23. Just Like A Dog (Barking Up The Wrong Tree)
24. My Man Called Me
25. You Did Me Wrong
26. Big Mama’s Blues
27. Don’t Talk Back
28. Big Mama’s Coming Home

Website: Jasmine Records