Recensie: Ben Reel Band – Live @ JJ Smyths Dublin

 

Ben Reel Band - Live @ JJ Smyths Dublin

Ben Reel Band – Live @ JJ Smyths Dublin
Format: CD / Label: Independent
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

De opnames van het tiende album van de Ierse Ben Reel Band stammen uit 2013, net na het verschijnen van hun album ‘Darkness & Tbe Light’. Het album werd opgenomen in de JJ Smyths club in Dublin, een club, die na het overlijden van eigenaar Brian Smyth in 2017 sloot.

The Ben Reel Band bestond destijds uit Ben Reel (zang, akoestische gitaar, harmonica), zijn vrouw Julieanne Black Reel (zang), Michael Black (drums), Ronnie O’Flynn (bas), Mick McCarney (gitaar) en John McCullough (piano, orgel).

De muziek van deze Ierse band valt zeer zeker onder de rootsrock maar dan wel Ierse rootsrock. Dus heb je hier te maken met krachtige, intense folky rock waar meer dan eens het geluid van The Waterboys ook in terug te horen is.

Het album wordt geopend met Darkness & The Light, een intiem groovend nummer met krachtige zang en bijtend gitaarwerk. River Of Time klinkt daarna zeer gemoedelijk en loom met sfeervol Mark Knopfler-achtig gitaarspel. De band klinkt behoorlijk breekbaar in de ballad Before Your Time.

Er wordt ook krachtig gerockt op het album zoals in het stuwend pompende Who You Are waar stiekem wat Who Are You (the Who) elementen aan toegevoegd zijn. All Souls Alive is een ongepolijste broeierige rocker.

De Beatles klassieker A Hard Day’s Night is omgetoverd tot een lui deinende folkie rocker met bluesy bijtend gitaarwerk. Ook de cover van Bob Dylan’s The Times They Are A Changin’ is indrukwekkend door de strijdbare zang en de vlammende gitaar. Sweet Victory is een funky aanklacht tegen de Idols en X-Factor bullshit en Cosmic Shifting klinkt soulvol a la Curtis Mayfield.

Een prima sfeervol live album van the Ben Reel Band. Een band, die nog steeds actief is en dus snel onze kant op moet komen.

Tracks:
01. Darkness & The Light
02. River Of Time
03. What Is Done
04. Feel Alive
05. Heart Just Won’t Heal
06. Before Your Time
07. Could’ve Been
08. One Of These Days
09. Our Father Sins
10. Who You Are
11. A Hard Day’s Night
12. All Souls Alive
13. The Times They Are A Changin’
14. Sweet Victory
15. Cosmic Shiftin
16. This Is The Movie

Website: https://benreel.com/home