Ben Harper – Winter Is For Lovers
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: ANTI-Records
Release: 2020

Tekst: Tom Wouters

 De 51-jarige Amerikaanse singer-songwriter en multi-instrumentalist Ben Harper is vooral bekend geworden door de eclectische mix van blues, folk, soul, reggae and rock en zijn knappe gitaarspel.
‘Winter Is For Lovers’ is Harper’s
vijftiende
studio-album en kan met recht een solo-album worden genoemd met in de hoofdrol Harper’s lap steel guitar.

Op de geheel instrumentale plaat schildert Ben Harper vijftien miniatuurtjes van krap één minuut tot maximaal drie minuten van steden en oorden over de halve wereld. Het is muziek die klinkt als de soundtrack van een nog niet gemaakte road movie.

We horen Arabische invloeden in Istanbul en Lebanon, noisy grote stadsmuziek in London en jazz-invloeden in Manhattan. Prachtig is Harper’s gitaarwerk in de nummers waar hij lokale dansen verwerkt, zoals in Inland Empire, dat in walstempo voorbij danst, en de menuet die hij in Paris verwerkt. Fantastisch is wat dat betreft het nummer Bizanet (een Frans dorpje in de buurt van de Spaanse grens), dat lieflijk begint, maar eindigt in een waterval van flamengo-klanken.

In Toronto dat twee keer op de plaat voorkomt in een “lange” versie (1’56) en een korte versie (0’37) schildert Harper op meesterlijke wijze de prachtige natuur van de Toronto-regio.

Hoogtepunt van het album is het prachtige, verstilde Joshua Tree, dat doet denken aan het beste werk van Ry Cooder.

Op Winter Is For Lovers overtreft Ben Harper zichzelf als lap steel gitarist door 15 nummers op een en het zelfde instrument geen moment te vervelen.                   

Wat een muzikant!

Tracks:
01. Istanbul
02. Manhattan
03. Joshua Tree
04. Inland Empire
05. Harlem
06. Lebanon
07. London
08. Toronto
09. Verona
10. Brittany
11. Montreal
12. Bizanet
13. Toronto (Reprise)
14. Islip
15. Paris

Website: Ben Harper

11 juli 2021 – Paradiso, Amsterdam