Big Head Todd and the Monsters – We’re Gonna Play It Anyway – Red Rocks 2020 (Live)
Format: CD / Label: Big Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Het is mij nog steeds een raadsel waarom een band als de Amerikaanse Big Head Todd and the Monsters nooit echt bij ons doorgebroken is. Aan de muziek ligt het in elk geval zeker niet!

De band uit Colorado werd in 1984 opgericht en was behoorlijk succesvol in de USA. Zo bereikte het album ‘Sister Sweetly’ uit 1993 een platinum status en deden op hun albums muzikanten als Jerry Harrison (Talking Heads), John Lee Hooker, Bernie Worrell, B.B. King, Ruthie Foster, Charlie Musselwhite, David “Honeyboy” Edwards en Hunbert Sumlin mee.

Coronavirus of niet, Big Head Todd and the Monsters leveren met hun achttiende (!) album een album af, dat live is opgenomen, zonder publiek.

Todd Park Mohr (zang, gitaar, keyboards, saxofoon, harmonica), Jeremy Lawton (keyboards, pedal steel), Brian Nevin (drums, percussive) en Rob Squires (bas) krijgen het voor elkaar om toch met een zeer levendig album te komen waar het spelplezier vanaf spat.

Muzikaal verdeelt de band het repertoire tussen schroeiend harde bluesrock en meer Americana rock gericht werk.

Geopend wordt met de hard schurende funky bluesrock van New World Arisin’ met een voorname rol voor de blaarverwekkende slidegitaar. Een heerlijke smerige opener!
Dezelfde vurige slidegitaar opent het pompend dreunende Dirty Juice. Een rauw funky nummer met een zwiepende slide. Een ander voorbeeld van gemeen funky bluesrock is Beautiful World met een blubberende clavinet en snijdend harde funky gitaar.
Het hoekige The Moose Song heeft een haast Southern Rock (Lynyrd Skynyrd)-achtig geluid.
Hysteria opent met ingetogen keyboardklanken om als een sprankelend mid-tempo nummer verder te gaan met John Hiatt-achtige zang van Todd en een krachtig refrein.
Ook in Soul For Every Cowboy zit een John Hiatt-achtige Americana geluid met een fraai huilende pedal steel. Resignation Superman deed mij, qua geluid, denken aan “Waiting On A Friend” van the Stones en het daaropvolgende Damaged One is een stevig rockend Americana nummer, met een geluid dat ergens tussen John Hiatt en Warren Zevon in zit. Vervolgens is Angela Dangerlove een sfeervol zwevende ballad met emotionele zang van Todd.
Ook It’s Alright is een ballad van het ontspannen soort met bluesy gitaarwerk en een jazzy elektrische piano. In de afsluiter, een cover van Jimi Hendrix’s Purple Haze, gaat de band er vol gas, rauw rockend, tegenaan.

Met dit live album van Big head Todd and the Monsters haal je een album binnen waarop de band in een bloedvorm verkeert!

Tracklist:
01. New World Arisin’
02. Hysteria
03. Soul For Every Cowboy
04. Dirty Juice
05. Resignation Superman
06. Damaged One
07. Angela Dangerlove
08. Beautiful World
09. Broken Hearted Savior
10. Bittersweet
11. The Moose Song
12. It’s Alright
13. Circle
14. Purple Haze

Website: Big Head Todd