Ben De La Cour – Shadow Land
Format: CD – Digital / Label: Flour Sack Cape Records
Release: 2020

Tekst: Paul Op den Kamp

Twee jaar geleden veraste Ben De La Cour met zijn album ‘The High Cost of Living Strange’. Dat album thematisch een poging om de hedendaagse Amerikaanse samenleving te duiden in die dagen van tegenstellingen. Uiteindelijk vond hij met name mededogen als antwoord op de door hem gestelde vragen. De zoektocht door dat onderwerp vol boosheid en duisternis een even moeilijk maar indrukwekkende reis. Muziek met literaire aspiraties in de stijl van Poe of Carson Mccullers. Niet voor niets omschrijft De La Cour zijn muziek als Americanoir.  

Op dit nieuwe ‘Shadow Land’ gaat hij in diepgang nog een stapje verder. Hij richt zich op het innerlijke van de verschoppelingen aan de rand van de maatschappij. Of het nu gaat om verslaving, zelfmoord, woede of moord als onderwerp. Hij toont de rauwe pijn en het bijhorend verdriet van de personages uit zijn liedjes. Ook hier komt hij tot dezelfde eindconclusie als op zijn vorige album. Mededogen en het proberen te helpen van diegenen in zulke problemen kan alleen het antwoord zijn op de getoonde ellende. Iedereen van ons kan keuzes maken die leiden tot een heel ander soort leven.

De teksten worden omhuld met behulp van een even divers instrumentarium. Ook daar dezelfde combinatie van duisternis die eindigt in licht. Desolate, kale aankleding wordt opgevolgd door stevig rockend en lichtelijk psycho omhulling. Zeg maar Nebraska van Bruce Springsteen gemixt met Tender Prey van Nick Cave.

De conclusie van het album ligt mischien in de volgende rake tekst zo: There was always a Darkness, we just couldnt see it. Its a whole other world, when you peak through the cracks. You can try to go home, but you will never find your way back.

Als de negatieve of zware tegenstelling van de ooit door Leonard Cohen bezongen: There is a crack in everything, thats how the light gets in.

Of het moet worden gezien als het voorstadium waar Cohen over zingt. Slechte zaken in het leven gaan voorbij maar de pijn die zal er hoe dan ook zijn.

Tracklist:
01. God’s Only Son
02. High Heels Down The Holler
03. The Last Chance Farm
04. In God We Trust….All Others Pay Cash
05. Amazing Grace (Slight Return)
06. Shadowland
07. The Basin Lounge
08. Swan Aive
09. From Now On
10. Anderson’s Small Ritual
11. Harmless Indian Blues
12. Valley Of The Moon

Album Credits:
BEN DE LA COUR: vocals, acoustic, electric, slide and twelve string guitar, mandolin, wurlitzer
ALEX DE LA COUR: drums
SCOTT NOLAN: bass, tenor and electric guitar, percussion, synthesizer, wurlitzer
JOANNA MILLER: drums, percussion
JULIAN BRADFORD: upright bass, cello
JEREMY RUSU: piano, mandolin, accordion
ANDRINA TURENNE: vocals
PAUL BALCAIN: saxophone, clarinet
CORY WOLCHUK: hand claps, vocals

Website: Ben De La Cour