Ry Cavanaugh – Time For This
Format: CD / Label: Cav Productions Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Singer-songwriter Ry Cavanaugh uit New England was 22 jaar toen zijn vader George overleed. George Cavanaugh was gedurende de 70’s een country en honky-tonk artiest en leed aan depressies en was verslaafd aan medicatie. Uiteindelijk overleed hij aan hartfalen.

Ry Cavanaugh is bij de kenners bekend als lid van het collectief Session Americana, een groep die vier albums uitbracht tussen 2013 en 2019.

Nu vond Ry het tijd om via een soloalbum een eerbetoon te brengen aan zijn vader. Bijgestaan door gitarist Duke Levine en zangeres Jennifer Kimball vertolkt Ry op dit album negen nummers van zijn vader.

Nummers, die uiteraard in de 70’s singer-songwriter traditie geworteld zijn en waarbij je qua stijl kan denken aan het werk van Gene Clark, James Taylor en Jim Croce.

Alle nummers op dit album klinken zeer intiem en de klik tussen gitaristen Ry en Duke Levine is zeer goed hoorbaar aangezien zij elkaar op prima wijze aanvullen. De zachte, intieme tweede stem van Jennifer Kimball vult Ry vocaal zeer aangenaam aan.

De opener van het album, Carillon, is intiem en breekbaar a la Gene Clark met heerlijk sfeervol spel van Duke Levine. Cold Wind is loom pompend en melancholiek en wordt gevolgd door het zacht deinende Too Tired For Drinking.
Een licht bluesy geluid duikt op in het weemoedige Lost Woman Song over een onmogelijke liefde. Het zacht deinende Time For This trekt richting het werk van Jim Croce en James Taylor met een belangrijke rol voor het sprankelende akoestische gitaarspel van Duke Levine.
Trinity doet met weemoed terugdenken aan het vroege 70’s geluid van the Eagles (“Tequila Sunrise”). De parel van dit album is Help Me Doctor. Gezien de medische achtergrond van George Cavanaugh mag je hier toch wel spreken van een wrange schreeuw om hulp.
Het zeer intieme Gypsy Dad sluit het album af.

Een album waarop Ry Cavanaugh duidelijk laat horen dat hij trots op zijn vader is. En vader George mag met recht trots op zijn zoon zijn want dit is een eerbetoon dat recht uit Ry’s hart komt.

Tracklist:
01. Carillon
02. Cold Wind
03. Too Tired For Drinking
04. Lost Woman Song
05. Time For This
06. Trinity
07. Sink Or Swim
08. Help Me Doctor
09. Gypsy Dad

Website: Ry Cavanaugh

photo by: Jason Goodman