Ben Culkin – Morning Sun
Format: CD / Label: Belicious Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Voor mij is dit de eerste kennismaking met de Britse singer-songwriter Ben Culkin uit het plaatsje Chester-Le-Street in het Noordoosten van de UK.

Naast het feit dat hij “muziek leeft en muziek ademt” is mij niets bekend van deze artiest. Ook niet na speurwerk op het Internet. Behalve de info op zijn Facebook pagina.

Dan blijft de muziek over! En die is gelukkig van een prima kwaliteit! Qua stijl moet je bij Ben denken aan bij wijlen folkie rock a la the Waterboys maar ook aan steviger rockwerk.

De opener Guiding Star is zo’n folky rocknummer, dat aangenaam deint met een rauw randje via de schurende gitaar. Ben heeft een bijpassend rauw maar warm stemgeluid. Morning Sun klinkt als een rockende versie van the Waterboys met licht pompende psychedelische invloeden en een schroeiende sologitaar. Vervolgens klinkt Which Way Where lekker zonnig en sprankelend.
Break Away klinkt een stuk rauwer met een geluid dat ergens tussen de oude Them, Neil Young & Crazy Horse en the Waterboys in zit. Na het weldadig galmende World Turned Away laat Ben zich van zijn rockende kant horen in de hoekig riffende recht-toe, recht-aan rocker Still Remains. Ook Preacher heeft een stevig rockgeluid.
She Showed Us Her Tattoo heft vervolgens een haast glamrock-achtig Mott The Hoople geluid met gemene zang van Ben. Beer Garden Daze is daarna een krachtig stuwend Waterboys-achtig nummer.
Ben sluit in zijn eentje af met de intieme en breekbare akoestische ballad Deeper.

Voor mij is dit album van Ben Culkin een aangename kennismaking.

Tracklist:
01. Guiding Star
02. Morning Sun
03. Which Way Where
04. Break Away
05. World Turned Away
06. Still Remains
07. Preacher
08. She Showed Us Her Tattoo
09. Beer Garden Daze
10. Deeper

Website: www.facebook.com/BenCulkinMusic