Bron: NOS

Zanger en gitarist Spencer Davis (81) is overleden.

Davis was de oprichter van The Spencer Davis Group die in de jaren 60 verscheidene grote hits had met Gimme Some Lovin’, I’m A Man, Keep On Running en Time Seller.

Davis werd gisteren dood gevonden in zijn huis in Californië. Hij is overleden aan de gevolgen van een hartaanval.

De in Wales geboren Davis begon op zijn zesde harmonica en accordeon te spelen en later ook gitaar. Nadat hij zijn school had afgemaakt verhuisde hij naar Birmingham waar hij Duits studeerde. Dat leverde hem later de bijnaam ‘professor’ op.

In 1963 ontmoette hij in een café in Birmingham Steve en Muff Winwood die in een traditionele jazzband speelden. Davis haalde hen over om zich bij hem en drummer Pete York te voegen als het Rhythm and Blues Quartet. De band speelde voornamelijk r&b-covers en nam in 1964 de naam The Spencer Davis Group aan.

Eind 1966 had de groep verschillende hits op hun naam staan, waarvan Gimme Some Lovin en I’m a Man de bekendste zijn.

In 1967 verliet zanger Steve Winwood de band en viel de groep uit elkaar. Begin jaren 70 vertrok Spencer Davis naar Amerika waar hij enkele soloplaten maakte die niet zo succesvol waren. Terug in Groot-Brittannië hielp hij als directeur van platenmaatschappij Island Records de carrière van artiesten als Robert Palmer en Bob Marley van de grond tillen.

Ook blies hij samen met Pete York The Spencer Davis Group nieuw leven in. In verschillende samenstellingen, maar altijd met York en Spencer, zou de band tot zijn dood blijven bestaan.

Foto: BELGAIMAGE