Ben Bedford – Portraits
Format: CD – Digital / Label: Cavalier Recordings
Release: 2020

Tekst: Filip Heidinga

Ben Bedford is een echte verhalenverteller die met zijn folknummers portretten schetst van mensen, plaatsen en gebeurtenissen. Vanuit Springfield beschrijft hij het leven in Amerika, veelal in het verleden.

Zijn grootste talent is zeker om deze, vaak gewone, mensen tot leven te laten komen in zijn nummers. Sinds zijn debuut album uit 2007 reist Bedford heel Amerika door voor concerten en is hij ook al meerdere keren in Europa gespeeld. Maar ondanks zijn optredens in Europa blijft hij hier vrij onbekend. Tijd dus om Europa kennis te laten maken met Bedford in de vorm van een compilatiealbum van zijn eerste releases.

‘Portraits’ is een compilatie album met de beste nummers van Ben Bedford’s eerste drie albums. Met twaalf nummers op deze compilatie zou je vier nummers van elk album verwachten maar er is gekozen om één extra nummer van zijn tweede album en één nummer minder van zijn derde album.
Vier nummers van Bedford’s debuut album uit 2007 ‘Lincoln’s Man’, vijf nummers van ‘Land of the Shadows’ uit 2009 en drie nummers van ‘What We Lost’ uit 2012.
Sindsdien heeft Bedford nog twee studio albums uitgebracht: ‘The Pilot and the Flying Machine’ uit 2016 en ‘The Hermit’s Spyglass’ uit 2018. Zoals je ziet is Ben Bedford geen artiest die elk jaar een album uitbrengt om maar om de twee a drie jaar.

credits: Kari Bedford

‘Portaits’ begint met de titel track van Bedford’s debuut album ‘Lincoln’s Man’. Het nummer Lincoln’s Man is maar liefst acht minuten lang maar verveelt geen seconde. Lincoln’s Man gaat over een soldaat in de Amerikaanse burgeroorlog, prachtig verteld en gezongen door Bedford. Een nummer waarbij je meteen stil wordt en nog maar één ding wil doen: luisteren.
The Sangamon speelt zich af bij de rivier The Sangamon River, een rivier die door de staat Illinois loopt niet ver van Springfield waar Bedford woont.
De rivier heeft een bijzondere plek in de Amerikaanse geschiedenis mede omdat Abraham Lincoln daar lange tijd gewoond heeft. Bedford besluit nu echter niet over de geschiedenis van de rivier te vertellen maar over een overleden, zwangere geliefde. Wat een mooi en droevig nummer oplevert.
En van een overleden geliefde gaan we naar een liefde die nog vol in bloei is. The Only Story is een vrolijk nummer waarbij we Sally Barris als tweede stem horen.
Deze positieve, vrolijke sfeer duurt echter niet erg lang, What We Lost is een zeer persoonlijk nummer over het overlijden van Bedford’s broer. Bedford weet ook dit onderwerp prachtig te verwoorden en daar draagt de cello van Ron de la Vega bij aan de sfeer.
John The Baptist brengt een beetje swing terug op het album en we horen dit keer zelfs een Hammond en een elektrische gitaar. Hierna gaan we weer terug naar de liefde. Guinevere Is Sleeping is een mooi luister nummer met naast Bedford zijn vrouw Kari Bedford als tweede stem tijdens het refrein.
In het openingsnummer, Lincoln’s Man, hoorden we al een verhaal van een soldaat in de Amerikaanse burgeroorlog. Dat dit één van de favoriete onderwerpen is van Bedford blijkt als je Twenty One beluisterd, wat ook over een soldaat in deze burgeroorlog gaat.
Amelia is een swingend eerbetoon aan Amelia Earhart, één van de eerste vrouwelijke piloten die op 2 juli 1937 met haar vliegtuig boven zee verdween.
Land of the Shadows is een prachtig eerbetoon aan Emmett Till een veertienjarige jongen die in 1955 vermoord werd omdat hij als zwarte jongen een blank meisje zou hebben beledigd.
In Migrant Mother verteld Bedford ons over een moeder die emigreert naar Amerika. Op Migrant Mother wordt Bedford bijgestaan door Joey Smidt op de accordeon, ook op het volgende nummer One Night At A Time is Smidt te horen. Het album wordt afgesloten door Goodbye Jack, een lekker vrolijk en swingend nummer.

Kortom: Ben Bedford neemt je aan de hand mee door de geschiedenis van Amerika, door een aantal prachtige muzikale portretten te schilderen.

Tracklist:
01. Lincoln’s Man
02. The Sangamon
03. The Only Story
04. What We Lost
05. John The Baptist
06. Guinevere Is Sleeping
07. Twenty One
08. Amelia
09. Land of the Shadows (For Emmett Till)
10. Migrant Mother
11. One Night At A Time
12. Goodbye Jack

Website: Ben Bedford