Be Sharp Band – Ashes
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2020

Tekst: Filip Heidinga

De band Be Sharp begon in 2015 in Zagreb, Kroatië en bestaat uit vijf muzikanten met veel ervaring. Allemaal begonnen ze op jonge leeftijd muziek te maken, en brengen allemaal hun eigen muzikale achtergrond en invloeden mee naar de Be Sharp Band. Zo smelten blues, rock, jazz, fusion en soul samen in één band, maar de blues blijft het uitgangspunt van de band.

Na vijf jaar lang veel gespeeld te hebben in de lokale blues-scene brengt de band nu hun debuutalbum ‘Ashes’ uit, een album met twaalf nummers die door de band zelf zijn geschreven. Nummers die bijna allemaal rond de drie tot vier minuten duren, de band verspilt geen tijd met lange solo’s maar wil het verhaal vertellen en door gaan.

Als eerste horen we zangeres en frontvrouw Marija Gasparic en meteen wordt duidelijk dat zij geïnspireerd is door soul muziek. Haar rauwe stem vol soul maken van het nummer Just Blues een mooie opener en neemt je meteen mee de wereld van Be Sharp in.
Na Just Blues komt het slow blues nummer You Need Me To Change met een mooie intro van toetsenist Tomislav Ocvirek. Ocvirek stuurt dit You Need Me To Change verder voort en door verschillende tempowisselingen heen.
Met Wolf is het de beurt aan drummer Robert Jurcec om het nummer in te leiden en te zorgen voor een lekker ritme, de rest van de band zorgt er vervolgens voor dat Wolf een mooie donkere sfeer krijgt. Na Wolf komt het langste nummer van het album, ruim zes minuten lang, Mama’s Everyday Blues. Tijdens Mama’s Everyday Blues trekt zangeres Gasparic even alle registers open en horen we haar soul invloeden mooi gecombineerd met blues.
Op Mama’s Everyday Blues horen we ook special guest Kreso Oremus op de mondharmonica een hoofdrol spelen. Tijdens Mojo Joe horen we niet alleen wederom de mondharmonica van Oremus maar ook de achtergrond zangeres Iva Jelic, deze toevoeging geeft het nummer een mooi vol geluid.
Het uptempo van Mojo Joe wordt doorgezet door de band tijdens het volgende nummer Put ‘em Down. Het tempo gaat weer naar beneden tijdens het jazzy Don’t Mess With Me. Right Wrong Fight Song heeft een prachtig intro waarbij zangeres Gasparic praat ondersteund door gitarist Nenad Maderic. De rest van het nummer gaat dit zo nog even door, waardoor het nummer een zeer leuke afwisseling wordt op het album.
Het negende nummer van dit album is de titeltrack Ashes, een nummer die volgens de band veel zegt over de band. Waarom het nummer zo laat op het album staat is mij daarom niet helemaal duidelijk. Ashes heeft een mooie groove van gitarist Maderic en heeft net als Wolf een beetje donkere sfeer, en is zonder twijfel het hoogtepunt van het album.
On The Wind is weer een klein rustig nummer en, net als Right Wrong Fight Song, begint het nummer met alleen zang en gitaar. Gedurende het hele album hoor je dat gitarist Maderic zich moet inhouden, hij heeft hiervoor in een rock band gespeeld en mag zich tijdens het één na laatste nummer eindelijk even helemaal uitleven. Boogie is de perfecte titel voor de nummer en zegt meteen alles, een instrumentale boogie met veel rock invloeden. De Be Sharp Band sluit hun debuut album af met de southern blues Ain’t Got No.

Kortom: Een erg sterk debuut album van deze band uit Kroatië. Een album met veel soul en blues, iets wat de Be Sharp Band erg mooi weet te combineren.

Tracklist:
01. Just Blues
02. You Need Me To Change
03. Wolf
04. Mama’s Everyday Blues
05. Mojo Joe
06. Put ‘em Down
07. Don’t Mess With Me
08. Right Wrong Fight Song
09. Ashes
10. On The Wind
11. Boogie
12. Ain’t Got No

Website: Be Sharp Band