Baxter Dury – The Night Chancers
Format: CD – LP – Digital / Label: Heavenly
Release: 2020

Tekst: Filip Heidinga

‘The Night Chancers’ is alweer het zesde album van Baxter Dury. De zoon van Ian Dury zong voor het eerst voor publiek tijdens de begrafenis van zijn vader in 2000. Hij zong toen een eigen versie van My Old Man een nummer die Ian Dury samen met zijn band The Blockheads had uitgebracht.

Twee jaar later bracht Baxter zijn eerste album uit ‘Len Parrot’s Memorial Lift’. Sindsdien brengt hij af en toe een album uit en tourt hij regelmatig door Europa. Drie jaar geleden bracht hij het album ‘Prince of Tears’ uit, volgens velen zijn beste album tot dan toe. Een album gevuld met liefdesverdriet, iets wat we ook veel horen op zijn nieuwste album: ‘The Night Chancers’.

Het openingsnummer I’m Not Your Dog zet meteen de toon voor de rest van het album. Drums en bas leiden het nummer en het vrouwelijke achtergrondkoor, die het gehele album het refrein voor hun rekening nemen, is een mooi contrast met Dury’s donkere doorrookte stem. Af en toe gaat Dury ook met de achtergrondkoor in gesprek, iets wat heel erg goed werkt. Dury laat de luisteraars meteen in de eerste zin weten waar het op slaat: “I’m not your fucking friend”. Nee, Dury wil niet je vriend zijn, hij wil eerlijk zijn terwijl hij ‘s nachts over straat slentert en verhalen verteld.
In Slumlord vertelt hij over het leven als vrijgezel, overdag slapen en een altijd lekkende kraan, hopend op een nieuwe liefde. En wandelt Dury langzaam door de verlaten straten in de nacht op zoek naar liefde en een gevoel erbij te horen. Hij krijgt echter steeds meer het gevoel er niet bij te horen en lijkt soms aan liefdesverdriet kapot te gaan.
Zoals in het erg mooie Carla’s Got A Boyfriend waarin hij de nieuwe vriend van zijn ex stalkt op Instagram en tot de conclusie komt dat hij op hem lijkt.

Er staan tien nummers op dit album maar toch is het na een half uur alweer afgelopen. Dury begon een beetje vijandig (i’m not your fucking friend) maar sluit het album volledig anders af met de woorden “Baxter loves you”, meerdere keren gezongen door de zangeressen die veel te horen zijn op dit album.

Kortom: Baxter Dury zou waarschijnlijk nooit uit de schaduw van zijn vader stappen maar heeft deze ambitie ook niet. Na een erg sterk album, ‘Prince of Tears’, weet Dury de lat weer iets hoger te leggen en komt weer met een geweldig album.

Tracklist:
01. I’m Not Your Dog
02. Slumlord
03. Saliva Hog
04. Samurai
05. Sleep People
06. Carla’s Got A Boyfriend
07. The Night Chancers
08. Hello, I’m Sorry
09. Daylight
10. Say Nothing

Website: Baxter Dury