Recensie: Bad Temper Joe – No Filter – One Take Radio Recordings

 

Bad Temper Joe - No Filter - One Take Radio Recordings

Bad Temper Joe – No Filter – One Take Radio Recordings
Format: CD / Label: Timezone Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

De Duitse blues zanger en gitarist Bad Temper Joe, uit Bielefeld, gaat op zijn nieuwste album geheel op de intieme, semi-akoestische toer. En dat houdt dan absoluut niet in, dat je met gezapige songs te maken krijgt. Nee! Joe blijft ook in deze intiemere setting lekker rauw klinken.

De opnames voor dit album werden gemaakt in samenwerking met de Duitse radio en Joe wordt bijgestaan door Max Dettling (bas) en Paul Moser (drums).

Hole In My Pocket opent het album en is een intense akoestische blues met Joe’s snerpend glijdende gitaar en doorleefde gekwelde stem, een zachte bas en minimale drums.

3rd Floor Elevator Blues is een luchtig stuwende blues waarin funky grooves verwerkt zitten en met een belangrijke rol voor Joe’s zwiepende Weissenborn gitaar, een gitaar, die in staat is om Hawaiiaans te kunnen huilen. One Can Wreck It All is zowel breekbaar als broeierig in een swamp-achtige sfeer.

In The Promise klinkt Joe net zo intiem en warm als singer-songwriter Gordon Lightfoot. Vervolgens is The Night Johnny Cash Quit Doing Pills (prima titel overigens!) een rauw pompend nummer met grimmig raspende gitaarklanken. Been A While Since We’ve Talked schuifelt uitermate lui en broeierig voort.

Bij het beluisteren van Don’t Mess With A Mule kan je niet om het geluid van Ry Cooder heen. In If Her Hair Ain’t Longer Than Mine duiken behoorlijke Howlin’ Wolf invloeden op.

De afsluiter van het album, Blues Never Stumbles, is heerlijk intiem en dus een waardige afsluiter van dit intieme, maar zeker ook rauwe, album van Bad Temper Joe.

Tracks:
01. Hole In My Pocket
02. 3rd Floor Elevator Blues
03. One Can Wreck It All
04. The Promise
05. The Night Johnny Cash Quit Doing Pills
06. Fallin’ Bird Blues
07. Been A While Since We’ve Talked
08. Don’t Mess With A Mule
09. If Her Hair Ain’t Longer Than Mine
10 .Blues Never Stumbles

Website: https://www.badtemperjoe.com/