Recensie: Dana Gillespie – Andy Warhol

 

Dana Gillespie - Andy Warhol

Dana Gillespie – Andy Warhol
Format: CD – Digital / Label: Cherry Red Records
Release: 2021

Tekst: Fons Delemarre

Voor wie nog niet bekend is met de muziek en looks van Dana Gillespie heeft Cherry Red Recordseen compacte verzameling van het werk uit haar beginjaren opnieuw uitgebracht. Titel: ‘Andy Warhol’, naar het gelijknamige titelnummer, geschreven door David Bowie.

Het album is een uittreksel van een uitgebreidere verzamelaar, die maart 2019 verscheen onder de titel ‘What Memories We Make’ (The Complete Main Man Recordings).

Andy Warhol’ bevat 14 nummers uit de roemruchte beginperiode van Gillespie’s carrière. Voor meer achtergrondinformatie over het reilen en zeilen van Dana Gillespie, zie een eerdere recensie van haar werk op deze website.

Of lees haar boek ‘Weren’t Born a Man’, hoewel dat misschien een beetje veel van het goede is. Maar toen het boek verscheen, vond de Engelse pers het heerlijk om te kunnen schrijven over de avontuurlijke reis die Gillespie jaren geleden maakte door de bedden van een aantal roemruchte popsterren. De ‘nieuwe’ verzamelaar verschijnt in de slipstream van het boek.

In 1973 maakte Gillespie het album ‘Weren’t Born a Man’, deels geproduceerd door David Bowie en Mick Ronson. Een jaar later gevolg door ‘Ain’t Gonna Play No Second Fiddle’.

Beide titels spreken in het geval van Dana Gillespie boekdelen… Gillespie heeft in haar lange loopbaan en werkzame leven veel, heel veel verschillende activiteiten ontplooid: films, radio, toneel/musical, festivalorganisator, pleitbezorger voor de Indiase spirituele goeroe Sri Sathya Sai Baba en natuurlijk blueszangeres.

Hier en daar wordt gezegd dat ze 72 (!) albums op haar naam heeft staan. Niet slecht voor een dame, geboren op 30 maart 1949 als Richenda Antoinette de Winterstein.

‘Andy Warhol’ is een mooi instapmodelletje, als je nog geen muziek van haar in huis hebt uit de eerste helft jaren ’70. 

Tracks:
01. Andy Warhol
02. Weren’t Born a Man
03. Lavender Hill
04. Really Love the Man
05. Eternal Showman
06. Never Knew
07. Don’t Mind Me
08. Mother Don’t Be Frightened
09. Stardom Road Parts I & II
10. Wanderlust
11. Dizzy Heights
12. Backed a Loser
13. No Tail To Wag
14. All Gone

Website: https://www.dana-gillespie.com/