Avi Kaplan – I’ll Get By
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Fantasy Records
Release: 2020

Tekst: Martijn Wesseling

De naam Avi Kaplan zal voor veel mensen waarschijnlijk niet direct een belletje doen rinkelen. De band waar deze man in 2017 uitstapte echter wel. De a-capellagroep Pentatonix won in 2011 het derde seizoen van de Amerikaanse show The Sing-Off en sindsdien zijn ze enorm succesvol. Albums scoren hoog op de hitlijsten, de concerten zijn uitverkocht en op YouTube hebben ze meer dan 17 miljoen abonnees. 

Het succes werd teveel voor Avi Kaplan, de basstem van de groep. Het tourschema was zo heftig dat hij amper tijd had om vrienden en familie te zien. Daarnaast heeft hij veel behoefte aan de natuur en ook daar kon hij amper tijd voor maken. Dus besloot hij te stoppen. 

Dit was een uitstekende keuze. Dit gaf hem de ruimte om de muziek te maken die hij zelf graag wilde maken en wat mij betreft smaakt dit naar meer. 

Na een reeks singles heeft hij nu een EP uitgebracht, zeven liedjes waarvan een enkele al eerder is verschenen. Eigenlijk is dit de tweede EP, want onder de naam Avriel & the Sequoias bracht hij er al één uit.

De muziek die Pentatonix maakt sluit niet aan bij mijn smaak, de muziek die Kaplan maakt wel degelijk. Alleen al de soulvolle opener Change On The Rise is een zeer verslavend nummer. De combinatie tussen blues, soul en zijn diepe stem is perfect. Het liedje doet denken aan Human van Rag’n’Bone Man.
Hij vervolgt met het titelnummer I’ll Get By, waar de folk veel meer naar voren komt. In verschillende artikelen staan vergelijken met Fleet Foxes en dat is direct in dit liedje te horen. Dan volgt It Knows Me, een heerlijk opzwepend folk liedje. Deze ligt nog meer in de lijn met de bovengenoemde Fleet Foxes en dit is een nummer die het goed zal doen bij live concerten.
Met Sweet Adeline Pt. 2 vervolgt hij het verhaal wat hij in 2017 begon. Toen nog onder de naam Avriel & the Sequoias, bracht hij het vrolijke liefdesliedje Sweet Adeline ten gehore. Het vervolg is wat minder vrolijk, want de ontluikende liefde van toen is nu gestrand. De muziek is ook wat minder vrolijk, al zitten er nog opzwepende stukken in.
In Chains hoor je wederom waarop hij de bas was van Pentatonix. Zijn zware stem komt hier erg goed tot zijn recht. Een donker bluesy roots nummer wat met een heerlijke groove voortsleept.  Ook Born in California is weer een heerlijk opzwepend nummer die het ook goed zal doen in concert zalen en op festival terreinen.
De EP eindigt met Full Moon, een prachtig bijna sprookjesachtig nummer. Deze zou perfect passen in een soundtrack van een fantasy film.

Een EP is eigenlijk te kort, ik zou graag een volledig album zien verschijnen. Wat mij betreft hebben we een nieuwe artiest binnen het roots genre die we zeker in de gaten moeten houden. Avi Kaplan heeft de juiste stap gemaakt!

Tracklist:
01. Change on the Rise
02. I’ll Get By
03. It Knows Me
04. Sweet Adeline Pt. 2
05. Chains
06. Born In California
07. Full Moon

Website: Avi Kaplan