Jan James – Justify
Format: CD – LP – Digital / Label: Blue Palace Records / Bertus
Release: 2020

Tekst: Joop van Rossem

“Jan James The Soulful Blues Rock Singer From Chicago”, daarmee opent de website van Jan James en eerlijk gezegd is daar geen speld tussen te krijgen.

Ze groeide op in Michigan maar ging met haar partner/songwriter/producer Craig Calvert in Chicago wonen. In 1992 debuteerde ze overtuigend met ‘Last Train’, kreeg vaak de vergelijking met Janis Joplin opgespeld maar heeft inmiddels meer dan duidelijk bewezen op eigen benen te kunnen staan.

2016 Live from the Heartland Benefit / photo credit: Mario-Santos

 

Dat bewijs wordt ook weer geleverd door ‘Justify’ waarop ze met haar geweldige, rauwe en wat donkere stemgeluid de hoofdrol opeist. Dit nieuwe cd’tje is opnieuw om door een ringetje te halen met soulvolle tracks als Good Man Down en Believe In Me, de fraaie bluesballads Try en Where You Gonna Run To, maar ook de rockliefhebber wordt op zijn/haar wenken bediend met Stones-achtige rocksongs zoals Lucky U R en zelfs een heuse Stones-cover in de vorm van het prima uitgevoerde Honky Tonk Woman.
Opvallend is ook Never In The Game dat me door het stemtimbre van James deed denken aan de ons ontvallen Amy Winehouse. Een aparte vermelding verdient ook het door gospel geïnspireerde Anything You Want, gebouwd op de prettige mondharmonica van David Sermon en opgesierd met een kerkkoor, een verwijzing naar de plek waar James ooit haar zangkunsten voor het eerst tentoonspreidde.

Concluderend is ‘Justify’ rond de vijftig minuten genieten !  

Tracklist:
01. I’m Always Coming Back
02. Justify
03. Good Man Down
04. Try
05. Believe In Me
06. Lucky U R
07. A Different Life
08. Never In The Game
09. Anything You Want
10. Honky Tonk Woman
11. Where You Gonna Run
12. Dangerous Decision

Website: Jan James